Андрія на Андрія

06.06.2008
Андрія на Андрія

Андрій Портнов (праворуч) залишився працювати в парламенті. (Фото УНІАН.)

Політично–правова колізія навколо Фонду державного майна України вчора наблизилася до розв’язання. Блок Юлії Тимошенко погодився зняти кандидатуру Андрія Портнова на пост голови ФДМ і запропонував натомість іншого свого народного депутата — Андрія Кожем’якіна. Голосування по кандидатурі Кожем’якіна могло відбутися ще вчора ввечері, якби засідання не було закрито достроково. «Я офіційно звернувся до Голови Верховної Ради з проханням запросити Семенюк (ще чинну на той час голову Фонду держмайна. — Ред.) на 16–ту годину для звіту і відповідних процедур, — повідомив голова фракції БЮТ Іван Кириленко. — Ми свою кандидатуру офіційно вносимо».

Фракція «Наша Україна — Народна самооборона» висловила згоду підтримати будь–якого кандидата від БЮТ, крім Андрія Портнова. «НУНС» має на Портнова зуб за сумнівні дії на посаді в.о. голови ФДМУ та грубі висловлювання на адресу Президента Ющенка. Загалом, Портнов сам казав, що має прийти у Фонд лише на деякий час, аби виконати короткотермінове завдання Юлії Тимошенко — продати Одеський припортовий завод, аби наповнити бюджет для виконання соціальних програм. Це потрібно робити швидко. Очевидно, у БЮТ вирішили, що, оскільки Фонд держмайна, згідно з коаліційною угодою, — квота Блоку Тимошенко, то прізвище особливої ролі не грає. Аби пришвидшити ротації у ФДМУ, пан Андрій відмовився балотуватися на посаду. «Це рішення пов’язане з необхідністю припинити спекуляції навколо ефективності роботи уряду України і парламентської коаліції і прискорити кадрові зміни у ФДМУ для забезпечення реалізації урядом України державної політики і ринкових перетворень у сфері приватизації і управління державним майном», — ідеться в заяві, яку Портнов передав Прем’єру і Голові ВР.

Коментуючи заяву Андрія Портнова, голова фракції «НУНС» В’ячеслав Кириленко заявив, що «нашоукраїнці» вітають цей крок. «Але хочу зауважити, що це не «Наша Україна» зняла його з цієї посади, а він сам своїми публічними коментарями, які йшли врозріз з позиціями етики коаліції», — цитує Кириленка «Українська правда».

Щоб призначити нового голову ФДМУ, потрібно звільнити Валентину Семенюк. Намір висловити їй недовіру висловив і Блок Литвина. «Ми голосуватимемо за відставку Семенюк однозначно, оскільки своїми діями вона завдала більше шкоди, ніж монголо–татарська навала та жуки–довгоносики разом узяті», — сказав журналістам народний депутат від БЛ Ігор Шаров. За повідомленням УНІАН, і «литвинівці», і «нашоукраїнці» готові підтримати кандидатуру Кожем’якіна. Але станом на 17:30 до конкретних голосувань ще не дійшло. Завади — знову з категорії права. Річ у тім, що Валентина Семенюк перебуває у відпустці, отже, щоб її звільнити за законом, потрібно викликати Валентину Петрівну з відпустки на роботу.

Але ще більше ситуацію ускладнив той факт, що депутати із Партії регіонів заблокували трибуну. Вони проти відставки Семенюк і вимагають спочатку прийняти програму приватизації.