«Хочемо, щоб у нас повірили»

05.06.2008

Незвичний концерт «Відкрилося життя», що відбувся в Київському будинку офіцерів — доказ громаді, що «особи з обмеженими можливостями» можуть співати на професійній сцені. У концерті взяли участь обдаровані незрячі виконавці з різних регіонів України: зі Львова приїхали Мар’ян Вовк, Назар Матківський, Юлія Сухова і Світлана Пашкіна, із Сімферополя — Степан Гончаренко і Зера Кераджиєва, Адам Гайчиня — із Дніпропетровська, Наталя Слюсарчук — із Вінниці, Марія Човбан — із Мукачевого, Василь Сукач — із Турійська, а Київ представляв Юрій Кащенко.

Яскраво презентував себе єдиний в системі УТОС (Українське товариство сліпих) дитячий інтегрований театр пісні «Дитячі мрії».

Мета концерту — зруйнувати бар’єр між незрячими співаками і глядачами, порушити стереотип, що люди з вадами зору можуть заробляти на хліб лише жебрацтвом.

— Ми не просимо допомоги. Хочемо лише, щоб у нас повірили. 30 тисяч гривень, необхідних, щоб привезти до Києва 80 артистів, знайшли. «Мінкультури тільки розвело руками — нема коштів, — розповідає голова правління Львівського обласного УТОС Оксана Потімко. — Зібрали солістів з усієї України, створили дитячий театр, і головне — з нами погодився працювати оркестр Львівського національного драматичного театру ім. Марії Заньковецької. Уявіть, яку титанічну роботу здійснив диригент Богдан Мочурад, адже наші виконавці не бачать нот і диригентської палички. Днями нас запросили у Рим. Будемо знову шукати кошти?»

У голосі пані Потімко — гордість. Вона прагне бачити учасників дитячого театру на професійній сцені.

— Проект Товариства незрячих і «заньківчан» відкриває для публіки можливості людей, яких часто називають «особами з обмеженими можливостями». Однак ця акція поставила більше запитань, аніж відповідей. Особливістю концерту є живий звук, уміння налагодити гармонійну співпрацю оркестру з незрячими солістами, — вважає диригент оркестру Львівського національного академічного драматичного Театру ім. М. Заньковецької Богдан Мочурад.

Чимало запрошених на концерт не прийшло. Не було, на жаль, ні Олега Скрипки, ні Оксани Білозір. Кажуть, що справи, страшенно зайняті. Що ж, можливо, коли незрячих артистів визнають у Римі, наші зірки прийдуть на їхній концерт обов’язково. Україна ж любить свої таланти...

Анастасія БІЛЯКОВА–БЕЛЬСЬКА