Карусель із парасолі

05.06.2008
Карусель із парасолі

Данило Третьяков демонструє свій винахід — саморухомий візок.

Уявіть, що вам показують електронний телефонний довідник, електронну таблицю множення, електричну лопату і саморухомий візок, а також діючу модель міні–гідростанції, мініатюрні моделі яхти, автомобіля, каруселі... І кажуть, що всі ці дива виготовлені дитячими руками. Відвідувачам виставки–фестивалю «Обдаровані діти України» у Київському будинку вчителя пощастило побачити ці дива на власні очі.

Юні гончарі, скульптори, художники, вишивальниці, знавці орігамі (понад 100 обдарованих дітей) представили на виставці понад 180 різноманітних виробів. Талановиті діти не тільки поділилися майстерністю у виготовленні різних «див», а й влаштували для відвідувачів концерт. У ньому взяли участь понад двадцять лауреатів різних міжнародних конкурсів.

— Фестиваль відбувається вперше. Ми передбачали, що захід охопить різні сфери: науково–технічну творчість, наукові дослідження, прикладне і образотворче мистецтво, — розповідає директор Інституту обдарованої дитини Академії педагогічних наук України Володимир Комишин. — Відвідувачі побачили потенціал українських дітей, зрозуміли, що підростає достойна заміна старшому поколінню.

За словами пана Комишина, цей фестиваль проводитиметься щороку. Адже обдарованим дітям потрібна підтримка, яка дарує віру у власні можливості. Дослідження, проведені Інститутом обдарованої дитини, свідчать: талановиті діти відчувають великий тиск із боку суспільства. Їх часто не розуміють батьки, вчителі, однолітки. Над ними іронізують, називаючи «білими воронами». Це інколи призводить до того, що дитина соромиться своїх здібностей, приховує власні вміння, аби тільки не відрізнятися від однолітків.

— Мені пощастило, адже я народилася в сім’ї, де мене розуміють. Батько — художник, мати — вишивальниця, бабуся займалася все життя килимарством, — поділилася з нами учасниця фестивалю Юля Вакуленко з Решетилівки на Полтавщині, демонструючи чудові вишиванки. — Однокласники і друзі моє хобі ніколи не розуміли, казали, що вишивати зараз немодно. Проте про свій вибір­ не шкодую. Крім того, моє хобі почало приносити перші прибутки, адже гарна вишивка сьогодні дуже цінується.

Психологи вважають: обдарованих дітей часто не розуміють тому, що вони відмовляються від стандартного набору захоплень: комп’ютерні ігри, басейн, теніс. Проте ці діти знаходять силу зробити власний вибір.

— Батьків іноді дивує, що школярі роблять свої винаходи з вторинної сировини, — говорить Ірина Сидоренко, керівник гуртка конструювання іграшки станції юних техніків Дніпровського району Києва. — Ось ця іграшкова карусель зроблена зі старої радіоли, парасольки, гірлянди і картону. Четвертокласники Данило Сліпченко та Катерина Архіпцева трудились над нею кілька місяців, особливо ретельно виготовляли з картону звірят, підбирали колір, аби пасував до парасольки. Коли вони почали конструювати карусель, інші діти дивилися на винахід з іронією, але як тільки виріб запрацював, замиготів вогнями — однокласники були у захваті.

Увагу відвідувачів при­вернув саморухомий візок на чотирьох колесах. Це винахід Данила Третьякова зі столичного центру наукової дитячої творчості «Сфера». Хлопцеві 14 років, а свої перші винаходи він почав конструювати ще у початкових класах. Хлопцеві вдаються маленькі моделі літаків, планерів.

На завершення всім учасникам фестивалю вручили почесні дипломи.

Ольга ГЛАДКОВСЬКА,
Ганна ОЛЬШАНСЬКА