Фактор і фактура

05.06.2008

Учора електронна система «Рада» працювала без збоїв і народні депутати мали можливість безперешкодно ухвалювати рішення. Голова ВР Арсеній Яценюк заявив, що причиною неполадок у системі під час вівторкового голосування був «людський фактор». «Немає жодних технічних проблем, — відзначив спікер. — Причина була в тому, що в силу порушення технологічної інструкції система не була перезавантажена і таким чином не дала можливості активувати нових 11 карток народних депутатів, записати їх до відповідних фракцій та вивести результати голосування».

Нагадаємо, система дала збій під час голосування за законопроект, який формував дохідну частину бюджету на цей рік. Яценюк відзначив, що людський фактор міг утнути вчора «безпрецедентні наслідки». «Якби не був учора зафіксований і прийнятий закон про внесення змін до деяких законодавчих актів, — це просто мінус 140 мільярдів, — пояснив Голова ВР. — У силу того, що хтось не перезавантажив систему [«Рада»]. Тож найближчим часом Яценюк отримає акт службового розслідування з приводу цього інциденту і ухвалить кадрове рішення.

А вчора на заваді роботі ВР знову міг стати людський чинник, щоправда, в іншому уособленні. Народні депутати від Партії регіонів пригрозили заблокувати своїм фактором — точніше, фактурою — трибуну, якби парламент розпочав процедуру заслуховування присяг членів Вищої ради юстиції. Присяги чекало троє осіб: Андрій Бойко, Олександр Волков та Ігор Самсін. «Ре­гіонали» наполягали на тому, що ВР не має права приводити їх до присяги, бо минув термін, відведений для цієї процедури. За законом, члени ВРЮ повинні присягнути упродовж двох місяців після призначення. Волков був призначений торік 7 грудня, а Бойко — ще 21 грудня 2005 року. Голова Верховного Суду Василь Онопенко пояснив: пан Бойко ці два з половиною роки відстоював своє членство у ВРЮ через суди, а Волков не міг присягнути через те, що парламент не працював у нормальному режимі. Після дискусії ВР відклала справу з поповненням Вищої ради юстиції, тож там і далі «робитимуть погоду» «регіонали».

 

ГРОШІ
Ми дійдемо до курсу 0,21?!

Учора Верховна Рада також заслуховувала представників Кабінету Міністрів щодо ситуації з валютною політикою. Міністр фінансів Віктор Пинзеник пояснив, що курс долара падав в Україні віддавна і був спровокований надлишком грошей та американської валюти на нашому ринку. Пинзеник сказав, що жодна іноземна валюта в Україні зараз не може зберегти купівельну здатність, крім гривні. Глава Мінфіну взагалі висловився за те, аби на обмінниках вказували курс іноземної валюти щодо гривні, а не навпаки. «Нехай нам показують не те, скільки коштує долар, а скільки коштує гривня — 21 американський цент абощо», — запропонував Пинзеник.