Рік — за три...

05.06.2008
Рік — за три...

«Київміськбуд» прагне стати національним оператором із будівництва соціального житла.

Уже традиційний день відкритих дверей (тепер уже на Саперно–Слобідській, 5) цього разу мав особливий присмак — свята. Причому найбільше раділи дітлахи: спеціально до цього дня для них встановили батут у формі півника. Причина ж святкування — не тільки у зведенні холдингом «Київміськбуд» нового житлового мікрорайону. Саме в останній день весни, два роки тому, президентом холдингу став Петро Шилюк.

 

Не остання вершина

«Два роки — це не такий уже й великий стаж роботи. От якби 10 — то була б хоч кругла дата», — трохи замріяно відзначає президент «Київміськбуду», хоча тут–таки додає, що на цій роботі «рік — за два, чи то й за три». «Це далеко не управління комбінатом, який я очолював останні дев’ять років. Адже «Київміськбуд» — це холдинг, до нього входить близько 100 компаній. А це — близько 40 тисяч працівників. І управляти таким кораблем дуже відповідально».

Однак за ці пару років, під впевненим керівництвом Петра Шилюка, компанія збільшила темпи будівництва та загальний обсяг виконаних робіт. У межах програми соціального будівництва також зведено 6 шкіл та дитячих садочків, споруджено приміщення для Центру серця, Центру боротьби із СНІДом та дитячу лікарню. Важливою подією стало спорудження пожежного депо у Дарницькому районі столиці — першому за 11 років депо на лівому березі. Також завершується реконструкція приміщення Апеляційного суду столиці. У цей же час компанія займається й будівництвом житла. За два роки роботи підприємства холдинг збудував 137 будинків, а це майже 19 тисяч квартир для киян.

Будують на совість

Яскравою подією у житті киян стало відкриття нового житлового мікрорайону. На площі 4,6 гектара затишно, у формі літери П розташувалось сім будинків. Останній з них — 20–поверховий велет виблискує на сонці новенькими метало–пластиковими вікнами. «Це перший мікрорайон на Саперно–Слобідській, над ним ми працювали протягом чотирьох років», — відзначає Петро Шилюк. «Адже територія тут — дуже затиснута», — пояснює начальник державної експертизи Міністерства регіонального будівництва Кость Кафієв. «Проте будинки вийшли чудові», — тут–таки додає він. У них близько тисячі квартир, де, за підрахунком спеціалістів, поселяться до 3 тисяч киян.

Входи до будинків виконані у граніті, а зовнішні стіни — з керамічної цегли із зовнішнім утепленням. У дворі — дитячий майданчик, поверхня якого хоч і нагадує зовні асфальт, незвично пружинить під ногами. Виявляється, це спеціальне покриття, щоб дітлахи набивали собі менше синців. Подумали у холдингу й про людей з обмеженими фізичними можливостями — для них до входів на перший поверх зробили спеціальні пандуси.

Оскільки цей мікрорайон — комплексна забудова, то у «Київміськбуді» продумали приміщення для магазинів та офісів, вони розташовані на перших та цокольних поверхах. Є тут і великий гаражний комплекс. «Наявність парковок — це обов’язкова вимога Київради, яку ми з радістю виконуємо. Загалом же до кінця цього року ми виставимо на реалізацію 4,6 тисячі паркомісць», — відзначає президент холдингу. «Другою ж чергою будівництва передбачено звести школу та садочок — територія для них уже зарезервована», — додає він.

Доступне житло — в регіони

«Понад 11 років тому ми розпочали програму будівництва за кошти населення», — пригадує президент «Київміськбуду». За цією схемою холдинг працює не тільки у Києві, а й ще у 15 областях України. Загалом за час існування «Київміськбуд» побудував більш як 42,5 мільйона квадратних метрів житла, а також багато шкіл, садочків, вокзалів, поліклінік, готелів та стадіонів. «Ми б хотіли щиро подякувати інвесторам за ту довіру, яку вони надають нам сьогодні», — каже Петро Шилюк.

Взагалі ж зводити комплексну забудову у Києві стає все важче — немає де. Треба або виходити за межі міста, або ущільнювати забудову, як правило, — на зеленій зоні. Тому компанія все більшу увагу звертає на будівництво у регіонах. У тому числі — соціального житла. Так, у листопаді минулого року, саме після введення в дію будинку в Полтаві Віктор Ющенко підписав указ про будівництво доступного житла у місті. «Сьогодні я підписав договір у Вінницькій області — місто Ладижин — там ми будуватимемо перший будинок за програмою соціального житла», — похвалився президент холдингу.

Крім того, Міністерство регіонального будівництва уже напрацювало закон, який передбачатиме усі заходи з будівництва доступного житла. «І ми зараз ведемо переговори, щоб саме нашу компанію визнали національним оператором із будівництва такого житла. Адже ми маємо і необхідну базу, і потенціал, і спеціальні кадри для виконання цієї програми», — поділився планами він.

Отож щиро побажаємо успіхів «Київміськбуду» й майбутнім щасливим мешканцям.

Катерина РЕДЬКА