Убивці по крові

04.06.2008

Два місяці тому у Львові було скоєно злочин, який став резонансним не лише для міста, а й для цілої України. Напередодні Великодня в центрі невідомі злочинці холоднокровно розстріляли жінку–касира «Ощадбанку», поранивши її напарницю. На щастя, незважаючи на важкі поранення, львівським медикам удалося її врятувати.

На розшук банківських грабіжників правоохоронці кинули всі сили. «Для пошуку злочинців було введено у дію план «Сирена», а працівники міліції працювали у посиленому режимі, виходячи на роботу у свята та вихідні. У відпрацюванні задіяли і Державтоінспекцію, яка добре спрацювала, надаючи оперативникам цінну інформацію. Вже на самому початку нам удалося вийти на правильний слід: ми розглядали версію, що нападники навіть не з Західної чи Східної України, а з іншої держави. Адже в західних областях люди дуже віруючі, ходять до церкви, а тому напередодні такого великого свята не здійснили б такого злочину», — розповів «УМ» начальник Головного управління МВС України у Львівській області, генерал–майор Василь Пісний.

Через два місяці виснажливої роботи, о шостій ранку 30 травня, міліціонерам удалося затримати злочинців, які вбили 45–річну львів’янку. Банківськими грабіжниками виявилися два брати 25 та 32 років, уродженці Тернопільської області. Старший уже мав судимість. Минулого року він був депортований із Чеської Республіки, де відбував шестирічне покарання за скоєння розбійних нападів на ювелірні магазини. Повернувшись на батьківщину, разом із молодшим братом та іншими спільниками створив злочинне угруповання. «Одного ми спіймали на квартирі в Івано–Франківській, а іншого — в Тернопільській області. Затримання пройшло блискавично. Злочинці ще спали і не встигли скористатися зброєю», — продовжує генерал Пісний. За словами головного міліціонера Львівщини, зброю злочинному угрупованню постачали з Чехії.

Окрім двох тернопільських братів, львівські правоохоронці затримали ще й мешканця Закарпаття, який також причетний до злочинного угруповання. До речі, вбивство львівської касирки — не єдиний кривавий «досвід» тернопільських братів–злочинців. Обидва вже дали свідчення про те, як 23 квітня цього року пограбували і вбили чернівецького бізнесмена (чоловіка розстріляли у власному авто) та поранили касира банку Чернівців. Правоохоронці підозрюють, що на їхній совісті ще багато чужої крові.

«Розмовляючи з ними, я бачив їхнє зверх­нє ставлення до всього. Ми впевнені: якби не затримали, вони б і далі продовжували вбивати та грабувати людей. Зараз перевіряємо причетність цих осіб до скоєння інших злочинів на території України, і вже є певна підтверджуюча інформація», — додав генерал Пісний. Відомо, що стріляв у жінок–касирок «Ощадбанку» старший брат. Мати нелюдів — на заробітках в Італії, а батько — хворий.