Отрута з вуст

04.06.2008

Генеральна прокуратура називає заяви народного депутата Давида Жванії про те, що Віктор Ющенко не був отруєний у 2004 році, тиском на слідство. ГПУ наголошує, що факт отруєння Ющенка беззаперечно доведений слідчими діями та висновками судово–медичних експертиз. Заяви Жванії не відповідають дійсності, суперечать його ж попереднім твердженням та переслідують мету — вплинути на об’єктивний хід розслідування у кримінальній справі, відзначає прес–служба ГПУ.

Давид Жванія у 2004 році був одним із найближчих соратників нинішнього Президента та разом із Ющенком гостював на дачі в тодішнього заступника голови СБУ Володимира Сацюка — тоді, коли, як вважається, й отруїли опозиційного кандидата в президенти. Тепер народний депутат Жванія в інтерв’ю різним ЗМІ називає отруєння «абсолютно безглуздою історією, яка виглядає насправді просто смішно». «Моя думка, що він (Ющенко) не був отруєний. По–перше, якщо це робили спецслужби, то вони мали б це робити більш професійно. Навіщо труїти людину, щоб у неї з’явилися якісь прояви хвороби на обличчі? Це недоцільно», — каже Жванія. Він вважає, що ідея пояснити стан Ющенка отруєнням була вигадана керівництвом виборчого штабу. «На жаль, певні кола примусили Ющенка заявити про те, що він вважає себе отруєним», — зазначає депутат.

Натомість ГПУ не погоджується з таким трактуванням. У заяві Генпрокуратури йдеться також про те, що Жванія не сприяє розслідуванню справи. Із середини лютого він «відверто ігнорує виклики на допити до ГПУ» як свідок, водночас робить «безпідставні й безвідповідальні заяви». Відтак, каже Генеральний прокурор Олександр Медведько, Давида Жванію можуть примусово доставити для надання свідчень.

Коментарі Жванії засудив і в. о. голови Служби безпеки України Валентин Наливайченко. «Я уже висловився і як громадянин, і як посадова особа: це є неправдивою інформацією, якщо офіційно оцінювати. А що стосується моралі — це однозначно аморально», — сказав Наливайченко в ефірі «Радіо Свобода».