Підкорення «Космосу». Спроба друга

04.06.2008
Підкорення «Космосу». Спроба друга

Черновецький присягнув удруге за два роки.

Старенька бабуся тицяє пальцями у кнопки комутатора, намагаючись додзвонитись комусь з прохідної. В цей час духовий оркестр грає попурі, звеселяючи депутатську і медійну публіку, яка тече сходами вздовж щедрих букетів із лілій та орхідей. Днем контрастів був перший день новообраної Київради, яка відкрила свою сесію вчора. А у збірну «солянку», яку завзято виконує оркестр — десь поміж «Сердце, тебе не хочется покоя» та «Як тебе не любити, Києве мій», — вплітається чомусь уривок державного Гімну. Однак ніхто не завмирає з рукою на серці — усі їдять. Для преси на другому поверсі мерії накрито столи — так собі фуршет, скромненький... За півгодини після подачі «хавчику» червона доріжка буде вкрита втоптаними в неї шматками сиру і виноградинами. Це ЗМІ ринули на балкон — цього разу засідання відбувається не у сесійній, а в Колонній залі, яка прикрашена полотнищами жовтого та блакитного кольору, такими ж стрічками та квітами. Без смаку, зате патріотично.

 

Доля Довгого буде «довгою»?

Сесія довго не розпочинається, навіть після того, як у залі з’являється Леонід Черновецький. Він грається пляшкою з водою і, не кліпаючи очима, дивиться кудись крізь депутатів. Поруч із ним — голова територіальної виборчої комісії Галина Білик, яка відкриває сесію і оголошує, що в залі зареєстровано 100 зі 120 обраних депутатів. На жаль, авторка цих рядків так і не дочекалась бодай слова від «винуватця свята» — дійство і так розпочалося із запізненням, тож витрачений на милування мовчазним Черновецьким час вимагав повернення до редакції.

Зате з балкону було добре видно «ручкання» депутатів. Учорашні та зав­трашні опоненти активно чоломкалися і «дружили». Були й почесні гості: один із них, глава Української православної церкви Київського патріархату митрополит Філарет, мовчки пройшов повз намісника лаври і депутата Київради архієпископа Павла, депутата від Партії регіонів, який уже зайняв своє місце (Павло приналежний до УПЦ МП). Святі отці так і не привіталися — принаймні в Колонній залі...

До речі, передислокація Київради до цього приміщення (не пристосованого для голосування) вже означала те, що жодні важливі питання вчора не мали вирішувати. Тож дарма підконтрольний Черновецькому «Вечірній Київ» перетнув межу правдоподібності в розповіді про те, як БЮТ і Блок Кличка зриватимуть перші збори міської ради і блокуватимуть трибуну. На порядку денному вчора були лише два формальні питання: звіт ТВК про результати виборів мера Києва та Київради. З обома пунктами успішно впоралася пані Білик.

Перед початком засідання «УМ» взяла коментар у представника Блоку Кличка Дмитра Андрієвського. «Це будуть установчі збори, — сказав депутат, — мета яких — роздати всім посвідчення тощо. Зате потім буде інтрига довкола призначення наступної сесії та обрання на ній секретаря Київради». Дата в цьому випадку грає важливу роль: кулуарні домовленості та «дружба» проти когось, на яку так багата українська політика, вимагають часу і підготовки. Тож чи залишиться на цій ключовій посаді креатура Черновецького Олесь Довгий чи ні, ми, на жаль, дізнаємось ще нескоро.

Без Юлі «кіна» не буде

На запитання, яке «УМ» ставила в попередньому номері — чи братимуть участь у засіданнях Київради Прем’єр України Юлія Тимошенко, її пра­ва «віце–рука» Олександр Турчинов та депутат від БЮТ Микола Томенко, — відповідь була отримана негативна. Вся трійця (а також і нардеп–«НУНСівець» Микола Катеринчук та «регіонали» Василь Горбаль, Інна Богословська і Дмитро Табачник — хоч це й персонажі з інших «опер») відмовилась від мандатів депутатів міськради. Щодо БЮТівців, то вони зробили «відповідальним за боротьбу з Черновецьким» свого колегу Олександра Зінченка. Саме Зінченка обрано головою міської фракції БЮТ. Попередня її очільниця — Тетяна Меліхова — стала «замом» Зінченка.

«Зраду» Тимошенко, яка обіцяла киянам особисту присутність у Київраді, політолог Кость Бондаренко трактує в коментарях «УМ» як... відсутність будь–якої зради. «Це звичайна світова практика, — говорить він. — Зрозуміло, що так було заплановано від самого початку. Дуже часто політична сила ставить попереду списку на виборах свого лідера, але я особисто не чув, щоб Тимошенко обіцяла бути депутатом Київради. Що ж до її участі в засіданнях, то вона, як Прем’єр–міністр, і так може приходити на Хрещатик, 36, коли вважатиме за потрібне».

Дещо інші дані стосовно планів Юлії Володимирівни у прем’єрського радника Олега Медведєва. «Планувалося, що Турчинов буде мером, а Тимошенко очолить фракцію. Але склалось інакше. Тому доцільність її участі в засіданнях Київради переглянута. Логічно було б, якби вона приходила на сесію для того, щоб надати підтримку колезі. А так сидіння Тимошенко в залі, коли в президії знаходитиметься Черновецький, буде тільки використано ним для влаштування якогось шоу», — зазначає Медведєв.

А взагалі, говорить політтехнолог Тимошенко, для перемоги Турчинова не вистачило декількох тижнів агітації, недарма ж за досить короткий період його рейтинг зріс із 2 відсотків до 18. Проте тепер про це вже пізно говорити. На порядку денному — створення більшості у Київраді. Якої, за прогнозами Медведєва, також не буде. «Буде болото: то туди, то сюди... І два центри впливу — Черновецький та Тимошенко. Але стала «коаліція» не відбудеться».

Черновецький чекатиме до осені

У тому, що «коаліції» в Київраді найближчим часом чекати не слід, солідарні декілька експертів. Директор Київського інституту проблем управління ім. Горшеніна Кость Бондаренко говорить, що «ближче до осені в Київраді виникне антиБЮТівський формат більшості. Тоді залишатиметься рік до початку президентської кампанії. Почнеться універсалізація ресурсів, а інші фракції, швидше за все, шукатимуть порозуміння з Ющенком».

На запитання «УМ», як можна протягнути до осені без більшості, Бондаренко відповів: до літніх канікул залишається всього лише місяць, тож такий невеликий період часу (ще й з огляду на частоту сесій Київради) можна цілком обійтися без «дружби» між фракціями. Якщо ж необхідність обрати секретаря Київради все ж вимагатиме ситуативного об’єднання, то тут експерт прогнозує тимчасову більшість у складі сил Черновецького.

Поки що більшість ніхто не створюватиме, переконаний і директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов. Адже невідомо, скільки вона пропрацює. «Якщо наступні київські вибори відбудуться планово, тобто в 2010 році, політичним силам буде невигідно брати на себе відповідальність за всі столичні процеси. Якщо ж виборів не буде найближчі п’ять років, то тоді, звичайно, ситуація докорінно змінюється». А коли вже говорити про створення більшості у Київраді, продовжує політолог, то тут багато що залежатиме від позицій Литвина та Катеринчука, адже вони «ще не готові йти до Черновецького». Литвин буде торгуватись, прогнозує Карасьов, адже «його людина» Пилипишин не проти посісти місце секретаря Київради. Водночас Черновецький вперто обстоює милого його серцю Олеся Довгого і про заміну поки що не думає. «Черновецький не буде поспішати з тим, щоб Київрада запрацювала, — коментує для «УМ» Карасьов, — ситуація з більшістю розмита, але йому це вигідно. Команда мера і так має всі важелі впливу для того, щоб вирішувати свої питання, і земельні зокрема. А восени вони почнуть обробляти інші фракції — поступово, людину за людиною, депутата за депутатом...».

Вадим Карасьов нагадує також, що питання наступних столичних виборів залишається відкритим. «У Конституції процедура дострокових місцевих виборів не прописана. Тому трактувати ситуацію можна по–різному. Звичайно, що Черновецький вже говорить про те, що він має залишатись на посаді протягом наступних п’яти років. Думаю, що рішення буде за Верховною Радою або ж за Конституційним Судом, якщо туди надійде відповідне подання».