НОВИНИ ПЛЮС

03.06.2008

Президент — за 9 травня

Віктор Ющенко ніколи не сприйме ідею скасування в державі Дня Перемоги 9 травня, запевнила прес–секретар Президента Ірина Ванникова. «9 Травня — свято великої перемоги українського народу. І тому воно відзначатиметься в Україні. Усім, хто воював у ті часи, велика шана і честь», — передала Ванникова відповідь глави держави на пропозиції щодо скасування Дня Перемоги. Нагадаємо, минулого тижня Львівська обласна рада ухвалила заяву, в якій закликала Президента скасувати на державному рівні свято Дня Перемоги 9 травня.

РНБО обурена

Рада національної безпеки й оборони відкидає звинувачення в політичній ангажованості та надмірному втручанні в роботу Кабміну. У заяві апарату РНБО, розповсюдженій минулої суботи, зазначається, що останнім часом із боку проурядових політичних сил на адресу Президента і РНБО лунають «безвідповідальні» закиди щодо надмірного втручання в роботу Кабміну та підконтрольних йому центральних органів виконавчої влади. Радбез зазначає, що такі заяви часто завдають непоправної шкоди міжнародному іміджу України, і нагадує: згідно з Конституцією Кабінет Міністрів — як вищий орган у системі виконавчої влади — відповідальний перед Президентом, РНБО координує і контролює діяльність органів виконавчої влади у сфері національної безпеки і оборони, а уряд і його посадовці ніякими повноваженнями щодо Президента і РНБО не наділені.

Банкова вимагає від уряду доплатити за вибори

Секретаріат Президента вимагає від Кабінету Міністрів терміново дофінансувати дострокові вибори у Києві. Як заявила на брифінгу заступник голови СП Марина Ставнійчук, незважаючи на те, що з моменту голосування минув уже тиждень, місцеві вибори лишаються профінансованими лише на 45%. «Із 16,5 мільйона Кабінетом Міністрів територіальній виборчій комісії надано 7 300 тисяч гривень. Це серйозне питання, тому що ТВК має оплатити виконання робіт і з виготовлення виборчих плакатів, і з нарахування заробітної платні тощо», — зазначила Ставнійчук.

Коментуючи виборчий процес, Ставнійчук висловила думку, що в цілому вибори відповідали закону, однак були порушення законодавства, які насамперед стосувалися ведення передвиборчої агітації і бажання вплинути на волевиявлення громадян. Однак, за словами заступниці Балоги, завдяки злагодженим діям СБУ, Генпрокуратури та МВС вдалося убезпечити виборчий процес від масових фальсифікацій, які могли б вплинути на результат волевиявлення.

Уряд поговорить із «Венко»

Кабмін на цьому тижні проведе зустріч з інвестором «Венко» щодо виконання ним своїх зобов’язань. Про це журналістам повідомив перший заступник міністра юстиції Євген Корнійчук, зауваживши, що уряд незадоволений тим, як «Венко» виконує свої інвестиційні зобов’язання. При цьому Корнійчук нагадав, що з «Венко» укладена угода про розподіл продукції, яка на сьогодні ніде не оскаржується. А тим часом на розгляді міжнародних арбітражних судів знаходяться близько 15 справ із претензіями інвесторів до України.