Сажа породжує тромби

29.05.2008

Те, що багато українських міст потерпають від забрудненого повітря, — факт загальновідомий. Нещодавно ж з’явилася інформація про те, що, вдихаючи повітря, «збагачене» мікроскопічними частками сажі, людина збільшує ризик венозного тромбозу. Як повідомляє сайт «Медновини», такого висновку дійшли американські вчені — за результатами дослідження, в якому брали участь дві тисячі жителів італійської Ломбардії.

Глибокий венозний тромбоз — формування тромбів у глибоких венах гомілки й стегна. Якщо тромб відривається і потрапляє до кров’яного русла, це може призвести до небезпечного ускладнення — тромбоемболії легеневої артерії. Керівник дослідження Андре Баккареллі разом зі своїми колегами порівняли дані про захворювання на глибокий венозний тромбоз із результатами аналізу повітря на вміст часток діаметром менше десяти мікрометрів. Європейська комісія встановила: допустимий рівень цих часток складає 50 мікрограмів на кубічний метр.

Також з’ясувалося, що при збільшенні концентрації мікроскопічних часток на десять мікрограмів на кубічний метр (упродовж як мінімум одного року) ризик розвитку глибокого венозного тромбозу зростає на 70 відсотків. Дослідження зразків крові показали також, що у людей, які живуть в умовах забрудненого повітря, час утворення тромбу зменшується.

Раніше було встановлено, що мікроскопічні частки автомобільних вихлопів збільшують ризик інфарктів і можуть викликати проблеми з навчанням у дітей. Взаємозв’язок між забрудненням повітря і глибоким венозним тромбозом було виявлено вперше, повідомляють учені.

Ганна ОЛЬШАНСЬКА