Від Банкової — до М’янми

29.05.2008

Юлія Тимошенко, як відомо, — людина конкретної справи. І всім, хто намагається підозрювати її в політичних амбіціях, вона завжди готова дати міцний і потужний відлуп. Це своє реноме вона ще раз підтвердила на вчорашньому засіданні уряду. Адже говорили там не лише про рішення Конституційного Суду та стосунки з Банковою.

Напередодні серед певної частини народу поширилася думка, що рішення голови правління Нацбанку Володимира Стельмаха в один вечір «опустити» гривню було навіяно залізною волею Юлії Володимирівни. А перший заступник глави президентського секретаріату Олександр Шлапак навіть порахував збитки. Виявляється, вважає пан Шлапак, українці за один день втратили 5—6 мільярдів гривень. Адже наші люди за старою звичкою зберігають свої заощадження в банках — переважно скляних.

Олії у вогонь хлюпнув голова ради НБУ Петро Порошенко. Він невдоволений, що уряд не вносить пропозицій щодо зміни прогнозованого курсу гривні. І це, натякнув Петро Олексійович, заважає йому у двотижневий термін затвердити новий валютний коридор — у відповідності до нових фінансових реалій у державі. «Я хотіла би, щоб також припинили істерію щодо курсу гривні, — парирувала напади леді Ю на засіданні Кабміну і додала: — Тому що уряду законодавством прямо заборонено втручатися у політику та рішення Національного банку». Усім, хто не зрозумів її слів, Юлія Володимирівна порадила більше читати. І починати із статті 99 Конституції України, де написано, що забезпеченням стабільності грошової одиниці займається лише Нацбанк.

Окрім гривні, що раптово стала дорожчою, Кабінет Міністрів планує знову зайнятися кліматом. Інвестиційним. Першим пунктом порядку денного вчора Юлія Тимошенко вирішила поставити звіт віце–прем’єра Григорія Немирі та міністра економіки Богдана Данилишина про реалізацію пропозицій Європейської бізнес–асоціації. У паперах, надісланих нам асоціацією, матеріалізовано думки західних експертів на тему, які постанови треба ухвалити, а які, навпаки, скасувати, аби великий, середній і малий бізнес почував себе комфортно в Україні.

Непокоїть Прем’єрку й українська книга. За її словами, за 17 років у нас учергове назріла необхідність затвердити Державну цільову програму популяризації і підтримки вітчизняного книговидання. А паралельно Кабмін зосередить увагу на проведенні зовнішнього тестування. «Я би хотіла, щоб сьогодні на засіданні уряду проінформували нас, — Юлія Володимирівна підняла голову і звернулася до свого абстрактного співрозмовника, — наскільки процеси йдуть нормально, як діти здають тести, чи підготовлені зміни до законодавства».

За зачиненими дубовими дверима говорили й про таку делікатну річ, як державне оборонне замовлення. Керівник Кабінету Міністрів прагне знати, як треба далі «концептуально рухатися у системі оборонного замовлення». Напередодні уряд надав слово навіть профспілкам тих підприємств, що виготовляють військову продукцію. Ці думки намагалися привести до єдиного знаменника із планами держави. Серед конкретних завдань — розгляд пропозиції хорватських друзів про співпрацю у військовій сфері.

Кабмін розглядав також договір про реадмісію з урядами В’єтнаму та Росії. На цю тему мав виступати міністр внутрішніх справ Юрій Луценко. Але у залі засідань його так і не побачили: у кріслі, що його зазвичай займає керівник МВС, сидів його заступник. Імовірно, Юрій Віталійович надто вже багато сказав напередодні. Ясна річ, не про реадмісію.

А наостанок міністри вирішили надати гуманітарну допомогу постраждалим у М’янмі. «Є заперечення проти цих пропозицій?» — підняла очі Юлія Тимошенко. Зал діловито мовчав.