Війна теКСтів

29.05.2008
Війна теКСтів

Юлія Тимошенко почала вчорашнє засідання уряду з «недоброго повідомлення». (Фото Укрінформ.)

Учорашнє засідання уряду Юлія Тимошенко почала з «дуже недоброго повідомлення»: «Те, що ми очікували, проти чого ми боролися в правовій і політичний площині, таки відбулося. Конституційний Суд 22 травня під суттєвим політичним тиском прийняв рішення. Це рішення, яким практично руйнуються всі доходні та видаткові елементи державного бюджету». Тимошенко поскаржилася, що після рішення КС країна фактично залишилася без бюджету.

Тимошенко вважає, що вердикт Конституційного Суду — це свідчення «безпрецедентної боротьби на знищення уряду». «У Конституційному Суді об’єдналися ті люди, які представляють Президента України і Партію регіонів. Практично там спрацювала «широка» коаліція», — вважає Юлія Тимошенко.

 

Що саме ухвалив КС

Скандальне рішення було прийняте Конституційним Судом за поданням 101 народного депутата. Підставою для негативного вердикту були порушення, допущені при прийнятті бюджету на цей рік. Перший брак — Верховна Рада законом про бюджет внесла зміни до низки законів України. Натомість Конституційний Суд витлумачив, що парламент має приймати ці зміни окремим законом, бо «Конституція України не надає закону про держбюджет вищої юридичної сили стосовно інших законів». Інша вада бюджету — це обмеження існуючих прав і пільг громадян, які були закладені тими ж змінами.

Народний депутат від Партії регіонів Олена Лукаш, яка представляла подання парламентаріїв у Консти­туційному Суді, відмовилася давати «УМ» коментар щодо вердикту КС. «Я не даватиму інтерв’ю вашій газеті. Будь ласка, викресліть моє ім’я з записника. Творчих вам успіхів», — сказала Лукаш, яка була адвокатом Януковича під час слухань справи про фальсифікацію президентських виборів у 2004 році.

Рішення КС напряму впливає на економічну та соціальну політику в державі. «Сума втрат бюджету може в кілька разів перевищувати розрахункову суму на 2008 рік», — відзначила Прем’єрка. Член бюджетного комітету, БЮТівець Володимир Бондаренко розповів «УМ», що перед загрозою зриву опинилося виконання соціальних програм: не буде грошей, щоб видати зарплати, пенсії, соціальні надбавки. «Дохідній частині бюджету нанесено великий удар. Спочатку було заблоковано приватизаційні програми, які мали наповнити бюджет, а тепер скасовано зміни до законів, які утворювали бюджет, — скаржиться Бондаренко. — Створюються нестерпні умови для уряду. В такому режимі працювати неможливо».

Хто наставив пасток?

За великим рахунком, уряд Юлії Тимошенко сам винен у тому, що потрапив у пастку. Наприклад, Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк іще в грудні минулого року пропонував розділити бюджет і законодавчі зміни, котрі передбачали додаткові джерела доходів у казну, на два документи. Але зробили як завжди — поспіхом. Уряд мав цілих п’ять місяців на те, аби нарешті подати на розгляд Верховної Ради зміни до бюджету, але до цього часу відкладає цю справу. Хоча такі зміни могли вирішити всі проблеми.

Поки що українська влада працює у звичному режимі — без системи, займаючись латанням дірок. У зв’язку з рішенням Конституційного Суду Верховна Рада минулого тижня прийняла закон, яким внесла до законодавст­ва ті самі зміни, що й бюджет–2008. Це робилося для того, щоб врятувати дохідну частину бюджету, яка поріділа після рішення КС. Фракції БЮТ і «НУНС» були напрочуд солідарними й дали за цей закон 228 голосів.

Юлія Тимошенко закликала Президента щонайшвидше підписати зга­даний закон. «Ми разом із міністром фінансів уранці в четвер зустрічатимемо Президента з Канади для того, щоб усе ж таки переконати не руйнувати фінансову стабільність у країні, зупинитися в руйнації уряду і підписати цей законопроект, який прийняла наша демократична коаліція», — повідомила Прем’єрка. Вона сказала, що раніше спілкувалася з главою держави, а також керівником СП Віктором Балогою, і «вони сказали, що поки немає такої можливості підписати цей закон».

Поки що Президент не висловив своєї точки зору на згаданий закон. Зате після вивчення тексту в секретаріаті Президента перший «зам» Балоги Олександр Шлапак заявив: закон вирішує проблеми врегулювання численних правових прогалин, що виникли внаслідок прийняття рішення КС, але й містить норми, котрі не стосуються вердикту. Зокрема, йдеться про загрозу, що право проводити земельні аукціони монополізує Держкомзем. Шлапак відзначив, що висновки секретаріату Президента було направлено Вікторові Ющенку для прийняття рішення.

Але навіть у тому випадку, якщо закон буде підписано, бюджет недоотримає частину надходжень. «Через дірку, яка утвориться між рішенням КС і підписанням закону, будуть втрачені великі кошти, — каже БЮТівець Володимир Бондаренко. — Рішення Конституційного Суду набирають силу відразу, тобто бюджет втрачає надходження із 22 травня».

 

ОЦІНКА

Юлія Тимошенко намагається перевести проблему з бюджетом у політичну площину. В ситуації, яка склалася з бюджетом, вона звинувачує главу держави. «Я просто хочу відкритим текстом сказати, що боротьба де–факто існуючої широкої коаліції, на чолі, в тому числі, з Президентом країни, боротьба проти уряду, проти демократичної коаліції досягла просто апогею. І або треба зупинятися і починати працювати на Україну, або тоді чесно створювати між Президентом України і Партією регіонів не тіньову, а відкриту, щиру, широку коаліцію», — заявила Тимошенко.

Хоча Прем’єрка не визнає своєї провини в тому, що саме уряд подавав на розгляд Верховної Ради закон про бюджет, окремі положення якого були визнані «бракованими», і саме уряд за півроку не спромігся написати проект комплексних змін до бюджету...