Хлопчики для биття. І дівчина

27.05.2008

Після того, як Верховна Рада призначила дострокові вибори в Києві, головним фаворитом перегонів вважалася Юлія Тимошенко, а більшість очікувалася «помаранчева». Але постійні конфлікти і неможливість домовитися знизили рівень популярності демократів у Києві. Політолог Володимир Фесенко виокремлює в цьому й підсумки конкретно для Блоку Тимошенко. «Це неприємний щиглик по носі для БЮТ. Тимошенко вважала, що вже схопила Бога за бороду, що може робити в цій країні усе, що завгодно», — цитує експертна агенція «Інтерфакс–Україна». «Охолодження населення до БЮТ, у принципі, корисне, щоб партія внесла корективи й у свою політику, і у своє розуміння суспільної ситуації, і повернулася до реалій», — вважає Фесенко. Але «повним провалом», за словами політолога, вибори обернулися для «НУНС» — блок із Луценком на чолі взагалі не пройшов до Київради.

Штаби «помаранчевих» сил, що ініціювали дострокові вибори в Києві, вчора до обіду мовчали. Ані БЮТ, який на виборах Київради набрав майже удвічі менше голосів, ніж два роки тому (хоча список очолювала сама Юля), ані «НУНС» не робили офіційних заяв. Віталій Кличко напередодні вночі заявив, що задоволений виборами, але «не зовсім». Він назвав результати, отримані Блоком Кличка, черговою сходинкою в досягненні цілей. Проте, слід визнати, у штабі Кличка очікували значно вищих результатів. І тепер, коли Турчинов посідає в мерських перегонах друге місце, виглядає так, ніби це Кличко, а не віце–прем’єр через свої амбіції, розпорошив спільний електорат.

Глава секретаріату Президента Віктор Балога, коментуючи результати виборів, відзначив, що на поразці «помаранчевих» суттєво позначилась відсутність єдиного кандидата. «БЮТ і «НУНС» одержали чіткий сигнал: людям набридли сварки і розбрат, вони хочуть бачити у владі відповідальні політичні сили, які здатні працювати зважено, ефективно, в інтересах суспільства та країни. Кияни відмовили у підтримці тим, хто не спроможний до злагоджених дій на загальнодержавному рівні, і не захотіли переносити проблеми з парламенту й уряду в міську владу», — вважає Балога.

Блок Литвина суттєво збільшив своє представництво в Київраді. А Віктор Пилипишин вийшов на четверте місце серед кандидатів у мери. Видно, система «Вавилон» працює непогано...

Микола Катеринчук вдало скористався з розбрату у лавах «помаранчевих» і помножив цей розбрат. Брати й куми кандидатів від Блоку Черновецького виявилися у списку Блоку Катеринчука — чим не доказ того, що пан Микола таки технічний кандидат Хрещатика? Не без підтримки муніципальної влади глава Європейської партії відгриз у недавніх побратимів достатньо підтримки, аби пройти у міськраду. Участь у виборах мера стала для нього додатковою можливістю розкрутитися в іпостасі самостійного політика.

Партія регіонів узяла те, що могла взяти. До речі, серед окремих партій другою після «регіоналів» буде ВО «Свобода». «Тягнибоківці» перебувають на межі виборчого бар’єра і випереджають навіть «НУНС». Це сигнал: націоналісти набирають обертів, виправляють свій імідж «вічно непрохідних». Можливо, на наступних виборах до ВР ці радикали вже подолають 3–відсотковий бар’єр. Коментуючи підсумки столичних виборів, Олег Тягнибок відзначив, що «Свобода» отримала перше місце серед усіх ідеологічних сил на виборах. Бо позаду і комуністи, і соціалісти.

І знову перемагає «Громадський актив Києва». А здавалося, що кияни більше не купляться на технологічні проекти...