Із Белграда в Пітер

27.05.2008
Із Белграда в Пітер

Діма Білан і його команда.

На «Євробаченні–2008» сюрпризів не сталося. Перше місце, як і казали букмекери, зайняв 27–річний росіянин Діма Білан із піснею Believe Me, наша Ані Лорак із хітом Shady Lady обійшла грекиню Каломіру із Secret Combination. У голосуванні, як і в конкурсі, взяли участь 43 країни. Нинішнє «Євробачення» побило всі рекорди за кількістю країн–учасниць і кількістю глядачів телетрансляцій — конкурс–2008 подивилося більше 100 млн. телеглядачів.

Результатами голосування, крім Росії, мало хто залишився задоволеним. Британський коментатор Террі Воган, який 40 років висвітлює «Євробачення», заявив, що перемога Білана несправедлива і політично ангажована. Інші критики пишуть, що Білан мав увійти в десятку, ну максимум — зайняти п’яте місце. Однак наступного року вся Європа таки збереться у Росії і матиме нагоду прогулятися вулицею Діми Білана.

 

Бал до балу

У ніч із суботи на неділю Білан разом із олімпійським чемпіоном з фігурного катання Євгенієм Плющенком та угорським скрипалем Едвіном Мартоном представили трихвилинний номер, який приніс Ро­сії 272 бали і першу перемогу за всю історію «Євробачення». Діма Білан у білій сорочці від Лєни Ленської, на колінах, як «Христа ради», виспівав–таки свою перемогу. І якби ж хоч із композицією Never let you go, було б менше питань, але ж Believe Me на пісню–перемож­ницю «Євробачення», хоч плач, не тягнула. У Ані Лорак — 230 балів, у Каломіри — 218. Найвищий бал Дімі Білану поставили сім країн: Україна, Есто­нія, Латвія, Ізраїль, Вірменія, Білорусь та Литва, за винятком Із­раїлю — це все ж таки важка спадщина «совка».

Ані Лорак найвищий бал дала тільки Португалія — наші заробітчани, як бачимо, традиційно забезпечують вітчизні потужну підтримку. Взагалі карта голосування — найкращий показник діаспор і трудових міграцій. Водночас Росія і тих, й інших має надмір. До речі, в Британії почалися серйозні дебати з приводу зміни системи голосування на «Євробаченні», адже зараз глядачі голосують не за пісню, а за країну, причому за сусідським принципом.

Без «золота», «срібла» й «бронзи», але з хорошими показниками виступили красуні Сірушо з Вірменії (199) — четверте місце, Марія із Норвегії — п’яте (182), Єлена Томашевич із Сербії — шосте (160), на сьо­мому — рокери із Туреччини (137), на восьмому «ангел і демон» з Азербайджану (132), на дев’ятому — Ізраїль (124), на десятому веселі фріки з Боснії і Герцеговини (110).

Після десятки учасників місця у порядку спадання розподілили між собою Грузія та Латвія (по 83), Португалія ( 69), Ісландія (64), Данія (60), Іспанія та Албанія (по 55), Швеція та Франція (по 47), Румунія (45), Хорватія (44), Фінляндія (35), Велика Британія, Німеччина і Польща (по 14).

Іменем Білана назвуть вулицю

Британський коментатор сказав, що Росія стала політичним переможцем «Євробачення». Загалом же, за свідченням журналістки телеканалу «1+1» Олени Єремєєвої, акредитовані на «Євробаченні» журналісти та волонтери орг­комітету до Білана ставилися вкрай негативно — він поводився дуже пихато і зверхньо, ні з ким не фотографувався, не давав автографи, говорив ламаною англійською і на жодне запитання не дав прямої відповіді. За результатами журналістського голосування в прес–центрі Білан посів тільки восьме місце, Ані Лорак преса присудила третє, перше дали Вані Фернандеш із Португалії (але португальська делегація ЗМІ об’єктивно була найбільшою) і друге дали Сербії. Цікаво, що за результатами першого півфіналу Діма Білан у своїй підгрупі зайняв тільки 3–тє місце, а Ані Лорак у своїй — перше — і з великим відривом від Португалії. «Ані Лорак у Белграді дуже любили, — каже Олена. — Вона була завжди привітна й усміхнена, нікому не відмовляла в інтерв’ю, роздавала автографи, про неї багато писала преса, її найбільше знімали європейські канали, крім усього, дуже допомогла її хороша англійська. На мій погляд, вона отримала чудове промо і, схоже, за ним підуть контракти. Кароліна була задоволена своїм виступом».

Росія тепер носитиме Діму Білана на руках. У його рідному місті Усть–Джегута назвуть одну з вулиць на його честь. Про це заявив президент Карачаєво–Черкесії Мустафь Батдиєв. За його словами, «у понеділок голова м. Усть–Джегута внесе до представницького органу муніципального утворення подання про присвоєння одній з вулиць міста ім’я Білана. Дмитро Білан — наш уродженець, він народився й виріс в Усть–Джигуті, вчився тут у школі. Дімі надіслано запрошення приїхати до нас у республіку». З перемогою Білана привітав по телефону новий президент Росії Дмитро Медведєв, а пізніше — прем’єр–міністр РФ Володимир Путін письмово. У телеграмі, адресованій співакові, сказано, що «ця перемога стала можливою завдяки напруженій роботі і зусиллям усієї команди». «Це не тільки особистий успіх Діми Білана, але і ще один тріумф усієї Росії», — вважає екс–президент країни. У РФ з цього приводу якийсь неадекватний ажіотаж — обговорення на телеканалі РТР після закінчення фіналу «Євробачення» мали просто нездоровий характер: мовляв, нашому Дімі всі і все перешкоджали — і лід підпилювали, і цю льодяну «таблетку» не хотіли виносити на сцену, і різні перешкоди чинили, а він прорвався, а це значить, що Росія — сильна, і це всі визнали. І далі маячня в такому ж дусі. Тільки відомий музкритик Артем Троїцький сказав, що Білан — артист так собі, але його вдало посилили привабливим фігуристом і мадярським скрипалем, а треба було ще додати Аліну Кабаєву на підтанцьовки і Анну Нетребко на бек–вокал. Чим викликав бурю патріотичного незадоволення в студії.

Що далі?

54–й конкурс проходитиме 12 травня 2009 року — перший півфінал, 14 травня 2009 року — другий півфінал і 16 травня 2009 року — фінал. На прес–конференції після закін­чення «Євробачення» продюсер Діми Білана Яна Рудковська повідомила, що наступне «Євро­бачення» проходитиме не в Москві, а в Санкт–Петербурзі — у спортивно–концертному комплексі.

Перед цьогорічним фіналом організатори заявили, що кон­курси, аналогічні до «Євро­бачення», тепер проводитимуть­ся і в Північній Африці та на Близькому Сході.

Після оголошення результатів конкурсу у Всемережжі створено веб–сайт, на якому його відвідувачі голосують за чесність у виборі переможця. За версією інтернет–сторінки, «Діма Білан переміг завдяки рекламі і, можна сказати, скандалу щодо його повторної участі в пісенному конкурсі». 67,8% вважають перемогу Білана несправедливою, і лише 17,2% переконані, що Росія заслужено взяла своє перше місце.

Тимошенко розгадала заздрощі цнотливої Європи

«Це тріумфальна подвійна перемога. Ми одержали два призових місця: перше одержав Діма Білан. Друге місце на 50% має відношення до Росії, тому що продюсував і написав музику до виступу Ані Лорак з України громадянин Росії на ім’я Філіпп Кіркоров», — сказав Кіркоров в інтерв’ю РІА «Но­вості». Кароліна відразу відхрестилася від мегаважливої ролі Кіркорова, мовляв, ми ділові партнери і працюємо на рівних. Вєрка Сердючка, яка теж підтримувала Ані у Белграді, розказувала журналістам, що Кароліні потрібний такий мужчина. «Вона ж дєвочка. Їй треба показати, куди йти, що говорити, з ким спілкуватися. Мені не потрібна була його підтримка. Я ж була із звєздою», — каже Вєрка.

Прем’єр–міністр Юлія Ти­мошенко привітала Ані Лорак з перемогою на «Євробаченні 2008» такими словами: «Доро­га, шановна і мила Ані!  Від щирого серця вітаю тебе з перемогою на «Євробаченні»! Саме так — з Перемогою! Я знаю, що ти була Першою, однак цнотлива та делікатна Європа не змогла змиритися, щоб Україна приймала «Євробачення» двічі за останні чотири роки. Я бачила, як горіли очі у глядачів, я відчувала всю ту експресію та енергетику, з якою ти, Ані, зачарувала весь наш континент, я бачила і відчувала, яка це велика та непереборна сила — Українська Краса, Врода і Талант!!! Зі святом тебе, дорога, дякую Тобі! Ти тепер взірець для всіх — від політиків до футболістів національної збірної!» — йдеться у привітанні Тимошенко.

 

ДОВІДКА «УМ»

Телеаудиторія фіналу музичного шоу «Євробачення» в Белграді склала понад 100 мільйонів людей в 50 країнах світу. Крім європейських країн, пряма трансляція велася на США, Австралію, Нову Зеландію, Індію і Південну Африку. У Сербії фінал «Євробачення» на першому державному каналі RTS дивилася рекордна кількість глядачів — 4,56 мільйона при загальному населенні країни близько 8 мільйонів людей (без урахування Косова).

Для показу шоу по телебаченню організатори використовували 20 камер і в цілому близько 70 тонн освітлювального устаткування, зокрема 500 прожекторів. Безпосередньо в Белградській арені за фіналом стежили 15 тисяч людей, ще кілька тисяч глядачів зібралися на одній із центральних площ міста, де спостерігали за ходом шоу на величезному телеекрані.

 

ПРЯМА МОВА

Юрій Фальоса, екс–продюсер Ані Лорак: «Я не говоритиму про політичний вибір Європи. Нехай політика залишиться політикам і ті, хто голосував за Діму Білана з політичних міркувань, матимуть це на своїй совісті. Та ми бачимо, що Кароліна полюбилася Європі. Вона була цього року найяскравішою представницею на «Євробаченні». Так само як Міка (Міка Ньютон — нова підопічна Юрія Фальоси. — Авт.) буде на «Новій хвилі».

 

ПІДТРИМКА

Хто і як голосував за Ані Лорак

12 — Португалія

10 — Польща, Грузія, Мальта, Із­раїль, Латвія, Білорусь, Азербайджан

8 — Албанія, Чехія, Туреччина, Росія

7 — Болгарія, Молдова, Іспанія, Хорватія, Данія

6 — Сербія, Кіпр, Угорщина, Андорра, Ірландія, Греція, Литва

5 — Вел. Британія, Ісландія, Вірменія

4 — Македонія, Естонія, Чорногорія

3 — Боснія, Румунія, Фінляндія

2 — Словенія

1 — Бельгія

0 — Німеччина, Сан–Марино, Франція, Норвегія, Нідерланди, Швейцарія, Швеція (нулів чимало — минулого року у Вєрки Сердючки був тільки один)

 

КОМЕНТАР

Трансляція «Євробачення» закінчилася і Перший Національний нічичирк — ні тобі прямого включення, ні інтерв’ю з Ані Лорак, ні шоу в київській студії. Що сталося? «Ми ніколи не вели трансляції післяфінального життя учасників, коли у нас не було перемоги. Хоча цього разу були готові до продовження ефіру. Керівництво вирішило, що обговорювати не варто. Директор тільки сьогодні прилітає із Сербії, тож чому саме таким було його рішення, зможете дізнатися лише завтра», — сказали на Першому Національному.