Мінус одинадцять

24.05.2008

Народні депутати неохоче голосують за припинення повноважень колег зі своєї фракції. Не здавати своїх — давня традиція в парламенті. От і вчора Верховна Рада з муками голосувала за те, щоб позбавити мандатів тих парламентаріїв, які за сумісництвом працюють в інших органах влади.

Спочатку голосування проходило по кожному суміснику окремо. Фракції коаліції не хотіли голосувати за складення повноважень своїх колег, бо таким чином парламентська більшість втратила б кілька «штиків». І ще не відомо, коли вдалося б привести до присяги нових парламентаріїв. А найменше підтримки отримала постанова про припинення повноважень депутатки Раїси Богатирьової, яка працює секретарем РНБО, — всього 19 голосів (тому що не голосували ще й «Регіони»).

Зрештою, перемогла компромісна і широка формула. По–перше, Верховна Рада взялася звільняти сумісників одним гамузом. По–друге, одночасно парламент звільнив голів Державного комітету телебачення та радіомовлення й Антимонопольного комітету — Едуарда Прутника та Олексія Костусєва. Постанова також передбачає, що першим питанням на наступному засіданні ВР, яке відбудеться 3 червня, буде присяга новообраних нардепів. Отже, через тиждень самотні крісла знову отримають своїх господарів. За цю комплексну постанову проголосувало 413 народних депутатів.

Що ж до сумісників, то повноважень позбулися: Микола Сивульський, Сергій Бу­ряк, Євген Корнійчук, Ми­хайло Лівінський, Петро Крав­чук, Олексій Зарудний, Михайло Поживанов, Олександр Пономаренко, Ігор Черкаський, Раїса Богатирьова та Віктор Пилипишин.

Учора Верховна Рада також ухвалила зміни до Державного бюджету. Щоправда, це не ті зміни, які обіцяв внести уряд Тимошенко, а боротьба з форс–мажорами. Конституційний Суд таки визнав неконституційними окремі положення бюджету. Відтак ті норми, які стосувалися податкового, митного, бюджетного законодавства, пропонувалося перенести з бюджету до спеціальних законів. Під час цього голосування фракції БЮТ і «НУНС» продемонстрували дивовижну одностайність: 228 «за» у повному складі (на той час сумісники іще залишалися депутатами).

Питання Фонду держмайна знову не розглядалося. Арсеній Яценюк повідомив, що Юлія Тимошенко наполягає на звільненні Валентини Семенюк–Самсоненко та призначенні нового голови ФДМ. «Нашоукраїнці», хоч і згодні звільнити Семенюк, відмовляються підтримати кандидатуру Портнова.