Запливи в сільській амбулаторії

17.05.2008

 

Із природними водоймами, придатними для плавання, мальовничій Богородчанщині, південнозахідна частина якої вкрита горами, не пощастило. Територією району протікає лише швидкоплинна, зазвичай мілководна, але завжди небезпечна стрімкою течією та кам’янистим дном БистрицяСолотвинська, тому вчитися плавати юним богородчанцям ніде. Вочевидь ситуація поліпшиться влітку цього року, після реконструкції басейну в селі Дзвиняч. На початку 80х років тут, при колишньому лісокомбінаті, почав працювати оздоровчий комплекс із «водним» відділенням — двома 25метровими доріжками. Невдовзі поруч відкрилася сільська лікарська амбулаторія. У середині дев’яностих, коли в Україні почалася економічна руйнація, лісокомбінат зупинився. Тоді ж на ціле десятиріччя «пересох» і під’єднаний до заводської котельні басейн — добові втрати води в ньому перевищували 20 відсотків.

Вдихнути життя у занедбаний акваоб’єкт торік узявся головний лікар Солотвинської лікарні Манолій Піцуряк. «Відновити роботу басейну було одним із пунктів нашої програми, — розповів «УМ» Манолій Васильович. — До нього вже приглядалося чимало заможних купців, проте ми не піддалися спокусливим пропозиціям, бо нашим дітям ніде навчатися плавати. Торік нам вдалося вписати пункт про реконструкцію басейну в план соціально­економічного розвитку району, і ми освоїли на його відновленні 450 тисяч гривень — встановили системи тепло­, газо і водопостачання, відремонтували роздягальні».

За словами пана Піцуряка, відкрити басейн, готовність якого вже перевищує 60 відсотків, планується до Дня медика або до Дня незалежності України, а з нового навчального року перші уроки плавання тут братимуть усі школярі району. Проблем із їхнім підвезенням не буде — виручить шкільний автобус.