Золото Тузли

17.05.2008
Золото Тузли

Вартував Тузлу — отримай медаль.

Про заснування медалі оголосила «Українська громада Севастополя». Як розповів «УМ» голова цієї громадської організації Мирослав Мамчак, ескіз медалі ще не готовий, але там має бути напис «Захиснику Тузли — вдячна Україна». «Медаль заснована у зв’язку з відзначенням громадськістю п’ятої річниці з часу захисту українського острова від спроб його захоплення Російською Федерацією, у жовтні 2003 року», — каже пан Мамчак, який є також художнім керівником телерадіокомпанії ВМС України «Бриз». За його словами, спонсора для виготовлення медалі вже знайшли. «Ми сподіваємся, що медаль буде золотою», — мріє пан Мирослав.

«Нагородимо всіх, хто був якось причетний до оборони острова Коса Тузла у 2003 році», — повідомив голова «Української громади Севастополя», яка і стане «нагородним комітетом». Організація має намір звернутися до Головнокомандувача ВМС України з проханням надати списки військовослужбовців, моряків, які тими днями несли вахту на Тузлі та в акваторії. Нагородять також окремих активістів громадських організацій, які також активно і на місці подій виступили на захист територіальної цілісності країни. «Гадаю, тисяча чоловік набереться», — прогнозує Мирослав Мамчак кількість майбутніх «медалістів».

Нагадаємо, коса Тузла, яку українці називають островом, а росіяни — косою, розташована в Керченській протоці впоперек акваторії. 29 вересня 2003 року Росія почала насипати греблю від Таманського півострова на власній території до українського острова Тузла, у напрямку міста Керч. Уряд України розцінив будівництво греблі як посягання на суверенітет держави. Будівництво тоді зупинили 23 жовтня, за 102 метри від лінії українсько­російського кордону. Внаслідок цього Тузлу просто почало розмивати течією, деформуючи південносхідне узбережжя.