НОВИНИ ПЛЮС

17.05.2008

Вибух нафтопроводу в Нігерії

Унаслідок вибуху на нафтопроводі в Непалі загинуло близько сотні людей, повідомила вчора агенція «Франс прес». Вибух стався через технічну недбалість — під час дорожньоремонтних робіт трубу зачепив бульдозер. Відтак позавчора ввечері вся довколишня місцевість, зокрема і кілька житлових кварталів у передмісті Лагоса — одного з великих населених пунктів країни, — були охоплені полум’ям. 36 осіб отримали опіки. Лише вчора пожежники зуміли погасити полум’я.

Це не перша подібна аварія в Нігерії, одній із великих світових країн­постачальників нафти. Трубопроводи тут, з метою економії, прокладаються навпростець, іноді просто через міста. Так, у 2006 році від двох аварій на нафтопроводі загинули 400 людей, а у 1998му — тисяча.

Жертви землетрусу в Китаї — вже 50 тисяч осіб

Кількість жертв землетрусу в китайській провінції Сичуань сягнула 50 тисяч, повідомляють світові інформагенції. Серед загибилих — надзвичайно багато дітей, які в момент перших ударів землетрусу перебували у школах. Нині влада Китаю проводить пошук винних — є підстави вважати, що школи були зведені з недостатнім дотриманням вимог до будівель у сейсмонебезпечних зонах.

Учора у Сичуані з­під руїн однієї зі шкіл вдалося визволити 11річну дівчинку, яка вижила, провівши у «полоні» чотири доби.

Кандидат у патрони «Газпрому»

Віцепрем’єр російського уряду Віктор Зубков у червні стане головою Ради директорів газового монополіста «Газпром». Про це, як пише видання TheWall street Journal, повідомив нинішній керівник «Газпрому» Олексій Міллер на зустрічі з британськими бізнесменами у Лондоні. Зубков буде обраний керуючим Ради директорів «Газпрому» на щорічних зборах акціонерів 27 липня.

Росія упіймала грузинського шпигуна

ФСБ заявила про арешт чеченця, який працював на спецслужби Грузії, передає «Інтерфакс». 34річний чеченець, за переконанням ФСБ, «здійснював координацію Тбілісі з незаконними зброй­ними угрупованнями на Північному Кавказі». Учора офіційний представник МВС Грузії Шота Утіашвілі назвав такі заяви з Москви «відвертою дезінформацією, спрямованою на дискредитацію Грузії».

Заклик до джихаду

Бен Ладен знову озвався, і знову через інтернет. На кількох арабських сайтах днями з’явилося повідомлення від імені начебто ватажка «АльКаїди», в якому той заявляє, що землі Палестини мусять бути звільнені шляхом священної війни мусульман — джихаду. Бен Ладен запевнив, що продовжуватиме боротьбу з Ізраїлем.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>