Від родини — громаді

17.05.2008
Від родини — громаді

Юрій Луцкевич, «Марина з Гале». (Фото автора.)

У Кіровоградському обласному художньому музеї відкрилася виставка робіт з приватної колекції художників — батька та сина Вінтенків. І хоча експозиціями з приватних збірок кіровоградців уже давно не здивуєш — місто бачило навіть колекції родин Президента Ющенка та міністра культури Вовкуна — нинішня є справді особливою. Оскільки частина її залишиться в музеї — так вирішили батько й син.

Зараз експонують 50 творів, більшість із яких — графіка. Всі картини добре зберігалися, вони розумно дібрані, до того ж кожна з них — особистий презент художників своїм колегам. Юрій Вінтенко слово «колекція» з приводу цього зібрання намагається не вживати.«Так сталося, що картини зберігаються в родині — усі вони подаровані самими авторами на добрий спогад мені і батькові». На відкритті виставки можна було не просто побачити картини, а почути теплий спогад про кожного з авторів, з якими товаришували Вінтенки. «Михайло Ванштейн першим відчув тиск, писав дуже неординарно, зумів не зійти з дистанції у важкі часи», «Зоїчка Лерман — просто безмежний талант, вона задавала рівень...». Два офорти Зої Лерман, представлені на виставці, милують око поетичністю, незвичністю сюжетів. Її «Грузинський танок», здається, ось–ось полишить простір, обмежений рамою, і вихлюпнеться по цей бік полотна.

Картин фундатора українського необароко Юрія Луцкевича на цій виставці чи не найбільше — два десятки графічних і одна живописна робота. Річ у тім, що художник був родом з Кіровограда і підтримував зв’язки з земляками. Із шістдесятників також Олексій Орябинський, Яким Левич, Олександр Данченко. На виставці експонуються й ескізи до відомих творів митців тих же 60–х — Віктора Чеканюка, Віктора Рижика і Галини Неледви. Покоління 70–х представлене одеськими графіками Олександром Карпушкіним, Геннадієм Гармидером, львів’янином Йосипом Кузишиним, роботами Рюрика Браїлова «У Седневі», «Взимку».

Частина творів залишиться в колекціях музею — родина Вінтенків подарувала йому 10 картин . Серед яких — роботи Юрія Луцкевича, Якима Левича, Олександра Карпушкіна, Рюрика Браїлова.