Нові союзники й привид перевиборів

16.05.2008

Що довше не працює Верховна Рада, то частіше кулуарами пролітає привид її розпуску. Після того, як холодна «війна» в коаліції переросла в гарячу, серйозні припущення про ймовірність переобрання ВР уже цього року залунали ще інтенсивніше. Володимир Литвин, скажімо, вже й не сумнівається в тому, що незабаром його силі знову доведеться йти на вибори (і, звісно, завдяки вигідно обраній «політиці невтручання» здобути ще більше голосів). «Я ще жодного разу не помилявся у своїх прогнозах і кажу: восени будуть дострокові парламентські вибори», — заявив у коментарі «УМ» лідер Блоку Литвина. І механізм, і причина їх оголошення, на думку Володимира Михайловича, полягає в ухваленні нової Конституції. «Робота (БЮТ) з представниками інших фракцій триває, і вже на цій сесії за зміни до Основного закону проголосують 226 депутатів, на наступній — 300, а потім — всі на вибори!» — прогнозує Литвин.

Нагадаємо, що в «БЮТівському» проекті Конституції виборча система значно видозмінена й фактично переформатовує парламент у напрямі двопартійності. Тому й Блок Тимошенко, і його потенційні союзники по конституційній реформі, Партія регіонів, будуть зацікавлені в проведенні дострокових виборів за новою схемою.

Щоправда, ще не так давно у коментарях журналістам представники БЮТ обурювалися самою думкою про чергову виборчу кампанію: мовляв, як можна про таке казати, коли в Україні нарешті працюють демократична коаліція й уряд, а в народу нарешті з’явилася надія на спокійне, не збурене надокучливими виборами життя? Але, як на те пішло, і про ймовірні домовленості «НУНС» із Партією регіонів «тимошенківці» висловлювалися якнайдошкульніше.

Ситуація змінилася, і тепер у стані Тимошенко вже не приховують власних переговорів із «регіоналами» й відверто заявляють, що заради їхньої підтримки готові багато на що. «Якщо опозиція поставить умову, що «ми підтримаємо («БЮТівську») Конституцію, але за це хочемо дострокові вибори», ми готові будемо на це піти — аби Конституція була збалансована і знову не було перекосів у той чи інший бік», — сказав перший віце–прем’єр Олександр Турчинов в ефірі «5–го каналу». При цьому БЮТ не вважає, що в нинішніх умовах дострокові вибори є панацеєю, хоч, звісно, їх і не боїться.

Не бояться знову позмагатися за народну довіру й «регіонали», запевнив «УМ» Нестор Шуфрич. Хоча, за його словами, щороку проводити вибори — «це просто занадто», тому «хочеться вірити, що цього разу країна уникне такого лиха». Пан Нестор запевнив, що наразі жодних обіцянок підтримати проект Конституції у варіанті БЮТ «Регіони» не давали. «Спершу ми побачимо, які зміни до Конституції пропонують Ющенко і Тимошенко, а потім скажемо свою думку», — пояснив Шуфрич, потішившись із того, що ця думка буде визначальною, адже без голосів «регіональної» фракції змінити Основний закон неможливо.