День СОТ

16.05.2008

Цей день настав. Сьогодні Україна офіційно стане 152–м членом Світової організації торгівлі, завершивши 14–річний переговорний процес. «Ця дата ввійде в історію нашої країни як день, коли Україна була визнана міжнародною громадськістю повноправним членом світового економічного співтовариства», — так відгукується про подію 16 травня прес–служба Президента.

Тим часом результати дослідження, проведеного соціологічною службою Центру Разумкова у квітні, засвідчують, що громадська думка стосовно вступу України до СОТ є досить невизначеною. Як поінформував директор служби Андрій Биченко, дві третини громадян (65,0%) знають, що таке СОТ. Водночас 23% — не знають, а 12% вагалися з відповіддю.

Серед тих, хто знає, що таке СОТ, позитивні очікування переважають над негативними: 51,2% респондентів вважають, що вступ до СОТ буде корисним для економіки України, а 20,7% – гадають, що шкідливим. 7,2% кажуть, що вступ до Світової організації торгівлі не позначиться на економіці України, а 20,95% вагалися з відповіддю.

Громадяни, які знають, що таке СОТ, очікують, що це приєднання буде корисним великому українському бізнесу, такої думки дотримуються майже дві третини опитаних (64,0%).

Як повідомляє Центр Разумкова у своєму прес–релізі, в діяльності СОТ українці вбачають більше користі для розвинутих країн, ніж для держав, що розвиваються. Так гадають три чверті опитаних.

Вплив діяльності СОТ на світ у цілому не змогли оцінити 35,6% респондентів, які знають, що це за організація. Проте позитивні оцінки значною мірою переважають над негативними: 57,1% опитаних вважають, що діяльність СОТ приносить світові більше користі, і лише 7,3% вважають, що більше шкоди.

Якщо абстрагуватися від припущень простих громадян, то внаслідок вступу до СОТ Україна відкриється для імпорту, отримає більше дешевших товарів та послуг, але й сама зможе більше експортувати. Значний поштовх для швидкого розвитку та прибутків отримають наша металургія, хімічне виробництво, харчова та легка промисловість, туристичні послуги, фондові ринки тощо. Для окремих галузей української економіки членство в СОТ стане порятунком, хоча деякі постануть перед загрозою серйозних випробувань та конкуренцією, особливо це стосується сільського господарства.