Синьо–жовтий відтінок трофея

16.05.2008
Синьо–жовтий відтінок трофея

Анатолій Тимощук з почесним трофеєм і українським прапором на плечах. (Фото Рейтер.)

До 2005 року жодній ані російській, ані радянській команді не вдавалося вигравати другий за значимістю клубний трофей бабусі–Європи. Після того, як на межі тисячоліть канув у Лету розіграш Кубка кубків, склад учасників Кубка УЄФА почав виглядати сильнішим. Попри це, три роки тому московському ЦСКА вдалося стати першою командою Східної Європи, яка змогла дійти до перемоги в цьому турнірі. Тоді в складі армійців виступав і український захисник Богдан Шершун, котрий нині захищає кольори «Дніпра».

Президент «Шахтаря» Рінат Ахметов уже багато років мріє про виграш донецькими футболістами Кубка УЄФА. Перетворити рожеву фантазію мільярдера на реальність позавчора вдалося лише окремо взятому гравцеві — почесний приз здобув колишній капітан «гірників», а нині — капітан пітерського «Зеніта» Анатолій Тимощук. Саме він, зав’язавши навколо шиї синьо–жовтий прапор, першим із гравців «Зеніту» підняв над головою Кубок УЄФА. Попри те, що мюнхенська «Баварія» після ляпасу, отриманого від пітерців, запропонувала «Зеніту» кругленьку суму за українця, ані сам Тимощук, ані клуб–чемпіон Росії не повелися на заманливу пропозицію. Навпаки — вони продовжили співпрацю на більш вигідних для півзахисника збірної України умовах.

 

Передматчеві обставини

...Битися за Кубок УЄФА із шотландськими «Рейнджерс» «Зеніту» довелося практично «в гостях», адже фанатам із Глазго рукою подати до північноанглійського міста Манчестер. Перед матчем пригаду­валося, як у 1972 році шотландці вже долали російську команду — в фіналі Кубка кубків московське «Динамо» (у його складі тоді грав наш Йожеф Сабо). Але цього разу фаворитом виступав саме «Зеніт».

Футболісти з Північної Пальміри поставили на карту все, перенісши кілька матчів чемпіонату Росії, тож підійшли до дуелі у всеозброєнні. Хіба що бракувало дискваліфікованого форварда Павла Погребняка. Натомість повернулися до лав чех Радек Ширл і двигун команди Андрій Аршавін. До речі, зверніть увагу на такий факт: у «старті» «Зеніту» вийшли на поле тільки троє легіонерів.

Особливого присмаку протистоянню на муніципальному стадіоні, де грає «Манчестер Сіті», додав той факт, що чемпіонами Росії керує колишній наставник «Рейнджерс» Дік Адвокат. У 1998–му голландець став першим іноземним тренером у більш ніж сторічній історії шотландського клубу. Варто також нагадати, що свого часу у складі «Рейнджерс» виступав Олексій Михайличенко.

Не надто грізні «рейнджери»

Зі стартових хвилин у діях суперників відчувалося хвилювання. Першими позбулися невпевненості футболісти з берегів Неви, які запропонували шотландцям пресинг на їхній половині поля, вдало застосовували колективний відбір м’яча. Проте гольових моментів, як це зазвичай траплялося в цьому сезоні в матчах за участю «рейнджерів», виникало обмаль. То Тимощук перевірив, чи не спить у воротах Ніл Александер, то Стівен Уїттакер пробив головою вище рамки Малафєєва. А то єдиний форвард номінальних гостей — темношкірий француз Даршевіль — несподівано опинився у штрафному майданчику «Зеніта», однак невдало розпорядився м’ячем. Під завісу першого тайму м’яч влучив у руку захисника клубу з Глазго у штрафному майданчику «Рейнджерс», однак шведський арбітр вважав, що рука «синього» перебувала у природньому положенні. Зрештою, схожий епізод через деякий час трапився і в карній зоні «Зеніту».

По перерві команди почали діяти активніше, особливо це стосувалося британців. Проте бажання пограти у невластивий їм футбол обернулося для підопічних Сміта неприємностями. Спочатку Андрій Аршавін утік у відрив, обіграв Александера, котрий вибіг за межі штрафного, але завдав не настільки прицільного удару, щоб Саша Папач не зміг винести снаряд із лінії воріт. А незабаром Аршавін показав себе чудовим розпасовщиком, коли вивів Ігоря Денисова на побачення з голкіпером «Рейнджерс». І молодий півзахисник не схибив.

За кілька хвилин кращий гравець минулорічного чемпіонату Росії Костянтин Зирянов, знову після пасу Аршавіна, з близької відстані влучив у стійку. Найреальніший шанс відігратися підопічні Уолтера Сміта мали вже в доданий арбітром час, але іспанець Ново із семи метрів послав м’яч на трибуну. А от Зирянов виправився, влетівши в сітку воріт разом із м’ячем після комбінації за участю Текке й Аршавіна. 2:0 — і питання про переможця зникло з порядку денного лише за кілька секунд до фінального свистка.

Український прапор тріумфу

Капітан тріумфаторів Анатолій Тимощук, як справжній патріот, отримував почесний трофей із рук президента УЄФА Мішеля Платіні з українським прапором на плечах. Першим, кому Тимоха передав Кубок УЄФА, виявився інший українець — Олександр Горшков. Він надійно зіграв у захисті в феєричному півфіналі проти «Баварії», але позавчора залишився в запасі. Цікаво, що вже за сам вихід у фінал спонсори «Зеніту» з РАТ «Газпром» обдарували кожного гравця додатковим бонусом – чеком на 400 тисяч євро. За фінал обіцяли додаткову винагороду...

На трибунах Тимощука підтримував його друг із «Ліверпуля» Андрій Воронін.

Тепер Анатолій — вихованець волинського футболу — збирається втілити в життя свою обіцянку, яку дав землякам ще перед півфінальними баталіями: у разі виграшу привезти трофей до рідного Луцька.

 

ТАБЛО

Кубок УЄФА. Фінал

«Зеніт» (Росія) — «Рейнджерс» (Шотландія) — 2:0

Голи: Денисов, 72; Зирянов, 90+3

«Зеніт»: Малафєєв, Кріжанац, Широков, Денисов, Анюков, Ширл, Тимощук, Зирянов, Файзулін (Кім Дон Джинг, 90+2), Аршавін, Текке

«Рейнджерс»: Александер, Уейр, Папач (Ново, 77), Броудфут, Уїттакер (Бойд, 86), Девіс, Фергюсон, Куельяр, Томсон, Хемдані (Маккаллох, 79), Даршевіль

Суддя: Фрейдфельдт (Швеція)

Попередження: Денисов, 72; Малафєєв, 90+1 — Броудфут, 90+4

Манчестер, стадіон «Сіті оф Манчестер».
48 000 глядачів

* * *

Кращі бомбардири Кубка УЄФА: Погребняк («Зеніт»), Тоні («Баварія») — 10, Кісслінг («Байєр») — 7.

 

ПІСЛЯМОВА

Дік Адвокат,
головний тренер «Зеніту»:

— За свою кар’єру я перемагав у різних чемпіонатах, але єврокубок здобув уперше, тому ця перемога назавжди стане для мене особливою. Я пишаюся тим, як ми грали в цьому турнірі. Гадаю, ми заслужили трофей.

З усіх матчів Кубка УЄФА найважче було виграти фінал, адже в ньому ми виступали фаворитами. У двобої з «Баварією» нам було легше, бо всі очікували перемоги від німців, а ми виглядали темною конячкою. Тепер для виступу в Лізі чемпіонів ми зможемо ще посилитися й продовжити вдосконалювати свою гру. Для російського футболу настали добрі часи.

Уолтер Сміт,
головний тренер «Рейнджерс»:

— Моя команда відмінно виступила в нинішньому Кубку УЄФА. Ми багато працювали, аби потрапити до фіналу. Вважаю, що в цілому сьогоднішня гра була рівною, хоча «Зеніт» атакував більше. Ми активізувалися в другому таймі, проте пропустили недоречний м’яч. Я розчарований поразкою, але особливо шкодувати нема про що. Імовірно, нам бракувало такого гравця–фантазера, яким у «Зеніті» є Аршавін.