Віталій Кличко: Київ потребує змін

14.05.2008
Віталій Кличко: Київ потребує змін

Дострокові столичні вибори демонструють, що за владу в Києві борються як політичні авантюристи та спраглі до наживи діячі, так і авторитетні та відповідальні політики. До останніх належить лідер Блоку Кличка, відомий спортсмен та депутат Київради Віталій Кличко. Кандидат у мери столиці погодився відповісти на кілька наших запитань про перебіг виборчої кампанії та свої подальші плани.

 

— Віталію, ви наполягали на проведенні дострокових виборів. Чи задоволені ви перебігом кампанії?

— Остаточні підсумки виборів ми підіб’ємо ввечері 25 травня. Переконаний, що матимемо привід випити по келиху шампанського з нагоди нашої перемоги.

Під час виборчої кампанії деякі риси нинішньої влади виявилися «в усій красі», і я ще гостріше відчув, що Київ потребує змін.

— Вам до снаги здійснити ці зміни?

— Думаю, що навіть дуже сильній та витривалій людині складно досягти успіху самотужки. Тому наша сила — в командній грі, пріоритети якої ми визначаємо разом із моїми однодумцями. Радий відзначити, що Блок Кличка з кожним днем підтримують все більше киян, слова підтримки лунають і з інших міст України. У нас є програма реальних змін, яку ми ухвалимо рішенням Київради влітку цього року та почнемо негайно втілювати в життя. Сьогодні я твердо наполягаю на об’єднанні всіх кандидатів у мери, що дійсно прагнуть змінити чинну столичну владу, а не відпрацьовують гроші своїх спонсорів, близьких до Черновецького. Ті, хто вважає себе демократами, повинні найближчим часом перетворитися з «п’ятірні» на міцно стиснутий кулак.

— Звучить як погроза...

— Не погроза, а прагнення використати всю силу закону та енергію підтримки виборців на користь Києва — міста, яке ми любимо, заради процвітання якого працюємо і будемо працювати.

— Але вибори мера, швидше за все, відбудуться в один тур. Вас це не лякає?

— Я готовий перемогти Леоніда Черновецького за будь–якої моделі виборів, але більш правильним було б, якби мера обрала більшість киян. Добре усвідомлюю, що він серйозний суперник, на боці якого — адміністративний та практично необмежений фінансовий ресурси. Але Черновецького від поразки вже ніщо не врятує. Годинник на стіні нашого штабу відраховує години до нашої перемоги.

— Кажуть, що столична влада встромляє палиці в колеса вашій команді?

— Так, оточення Черновецького прагне будь–якою ціною зберегти свого шефа у владному кабінеті на Хрещатику. До того ж нинішня міська влада забула про інтереси киян, вона намагається лише задовольнити потреби купки наближених до себе осіб. Як депутат Київради я гарантую, що ми не дозволимо влаштувати «прощальну вечірку» на мільярди гривень за наш із вами рахунок.

— Чи готові ви до співпраці з Блоком Черновецького в майбутньому скликанні Київради?

— Складне запитання. Я впевнений, що Блок Кличка набере близько 35 відсотків голосів виборців та легко сформує більшість у Київраді. Тому питання треба ставити інакше: «Чи готові інші політичні сили до співпраці з нами?». Думаю, що навколо нашої програми можна об’єднати всіх патріотів Києва, роботи вистачить усім. Саме тому після перемоги на виборах мера моїм першим кроком стане формування прокиївської більшості у Київраді, до якої зможуть увійти не менше двох третин від її нового складу.

— Яким тоді буде другий крок після вашої перемоги?

— Ми проведемо ревізію всіх рішень київської влади за два попередні роки, повернемо до муніципальної власності все, що було вкрадено чи продано за безцінь. Столична земля працюватиме на користь міської громади, а не купки пройдисвітів. Київ перестане бути годівницею для шахраїв, а стане гідним європейським містом.

— Віталію, на чому ґрунтується ваша упевненість у власній перемозі?

— Для цього є об’єктивні підстави. Згідно з соціологічним дослідженням, проведеним дослідницькою групою «Соціологічний форум», за мене готові проголосувати 38,7% киян, тоді як Леоніда Черновецького підтримує удвічі менше — 19,5%. Решта кандидатів на посаду мера не змогли подолати 10–відсоткову позначку. Впевнений, що чинному меру не вдасться подолати це відставання й 25 травня, й тоді я та моя політична команда відсвяткуємо заслужену перемогу.

Ольга ШКОБА