Щоб стати № 1

08.05.2008
Щоб стати № 1

В Ані Лорак є щасливе число — чотири. Саме під цим номером вона виступатиме в другому півфіналі на міжнародному конкурсі пісні «Євробачення–2008» 22 травня. На запитання, чи співачка хвилюється перед такою відповідальною подією в її житті, вона відповіла, що намагається не думати про це. «Як тільки мене відвідує хвилювання, я переключаюся на щось інше, а ще співаю. Пісня — дуже хороший антидепресант», — так написала Ані в одному з чатів своїм шанувальникам.

 

Українська поп–диско–діва «порвала» пів–Європи

Для артиста більшого кайфу, ніж сцена, не існує. А якщо це сцена пісенного конкурсу «Євробачення», то цей кайф можна множити на багато–багато разів. Тож сьогодні за Ані Лорак може порадіти кожен її колега. Дівчина до цієї миті щастя готувалася заздалегідь. І не один місяць. Варто тільки згадати український відбірковий конкурс , де вона з компетентним журі відібрала шість пісень, кожна з яких претендувала стати світовим хітом... За словами Ані Лорак, пісня «Шеді Леді» (Shady Lady) має все необхідне, щоб не залишити байдужим глядача. «У ній є драйв, енергія, голос, краса і шоу, які доповнюють цю чудову пісню. Вона мені подобається. Це щось нове для мене — такий собі образ поп–диско–діви. Мені цікаво змінюватися і йти вперед», — пояснила дівчина.

«Шеді Леді» вже об’їхала пів–Європи і скрізь, де б її Ані Лорак не виконувала, зал співав разом із нею. У рамках підготовки до конкурсу співачка відвідала Кіпр, Мальту, Болгарію, Македонію, Росію, Великобританію, Іспанію, Білорусь, Грецію, а закінчила промо–тур у Швеції. Ані Лорак завжди відчувала в собі сили стати світовою зіркою. Участь у «Євробаченні» відкрила для неї шлях у світ. Це найкращий спосіб розширити свою географію гастролів. Вона знає, що її чекає в Белграді. Відчувши, наскільки тепло і щиро приймають її в Європі, Ані ще раз переконалася, що музика об’єднує серця і відчиняє будь–які двері. «Вперше за всю історію лондонського «Кепітал радіо» вони вибрали мою композицію з усіх пісень–претендентів і поставили її у тверду ротацію», — відзначила співачка.

Як зазначила Лорак, дуже важливо, що пісня припала до душі і багатьом українцям. У цьому вона переконалася, коли виступала першого травня на 17–х «Таврійських іграх» у Каховці. «Шеді Леді» виконувала на біс. І справді, під цю мелодію важко всидіти на місці, а слухачі моментами співали голосніше за саму Ані з мікрофоном.

Дівчина неодноразово повторює, що хоче бути найкращою. Їй це поки що вдається. До того ж у цьому прагненні вона вже обзавелася компетентними та впливовими соратниками: Філіпп Кіркоров не лише написав для неї пісню, а й допоміг із сценічним костюмом. До цього співачка зупиняла свій вибір на давно перевіреному українському модельєрі–подрузі Анжелі Лисиці. Але за порадою свого віп–консультанта Ані звернулася до італійського дизайнера Роберто Каваллі, і той залюбки взявся одягнути нашу красуню. Співачка зізналася, що обрала сукню з корсетом, яка найбільше підкреслюватиме всю привабливість її тіла. Він також займався її аксесуарами, одягом для всієї команди і балетної групи. «Достукатися до дизайнера світової величини теж не так просто. Йому сподобалася моя музика. Може, це переросте у постійне співробітництво», — обмовилася Лорак.

Буде що побачити, почути і почитати

«Я буду танцювати, співати, вражатиму всіх своєю красою і голосом», — підсумовує, зберігаючи інтригу, свою підготовку до конкурсу Ані Лорак. У рамках виступу планується велике шоу, декорації до якого виготовлені у Греції. Хореограф і режисер також «виписані» саме з цієї країни. У скільки обійдеться участь у конкурсі, Ані не зізнається. Лише, усміхаючись, додає, що це задоволення не з дешевих, і сподівається на підтримку, бо все одно не вистачає.

Ані Лорак усвідомлює, що «Євробачення» — це ще й грандіозна можливість сказати про головне. Тому вона планує використати її для того, аби ще раз нагадати людям про глобальну проблему дискримінації ВІЛ–інфікованих. На конкурсі співачка представлятиме свій документальний фільм «СНІД не передається через дружбу». Знімали його в Україні та Європі. «Працюючи з Ані Лорак над фільмом, я побачив, що її бажання допомогти людям, які живуть з ВІЛ, не поступаються її пристрасті до музики, — повідомив режисер стрічки Істам Розумний. — Ми сподіваємося відкрити очі європейського суспільства на проблему дискримінації щодо цих людей». Співачка багато спілкувалася з ВІЛ–інфікованими людьми. «Можу сказати, що вони потребують нашої дружби та любові не менше, ніж фінансової підтримки», — каже вона.

Ані Лорак вже брала участь у  створенні  соціальної реклами, спрямованої на боротьбу з дискримінацією, жертвувала прибутки від своїх концертів на допомогу лікарням. Тепер свої зусилля вона перенесе у європейську площину. Представники компанії СFC Entertainment розробили низку проектів із соціальної відповідальності. Під час промо–туру в Бельгії співачка мала зустріч із лідерами організації Нінетт Мерк та Хавьєром Баркалою, результатом якої стало підписання протоколу про взаємну зацікавленість у підвищенні рівня обізнаності про СНІД у світі. Нінетт Мерк зазначив, що вони дуже раді мати такого сильного партнера, як Ані Лорак. «Світ повинен знати більше про ці проблеми, і ми будемо з радістю допомагати Ані в її глобальній місії», — підкреслив Нінетт Мерк. Організація проводить спільну роботу з відомими і перспективними модельєрами, музикантами, співаками та іншими зірками зі створення ескізів, які переносяться на предмети одягу. Співпраця організації і Ані Лорак почнеться зі спільних проектів на конкурсі «Євробачення». Один із них — співробітництво Ані з благодійною організацією «Дизайнери проти СНІДу». Ані розробила дизайн футболок, листівок і календариків, які будуть поширюватися на конкурсі. Також вона здивує публіку книжкою з коміксами про «Шеді Леді», в яких головна героїня боротиметься з таємним Містером СНІДом, використовуючи «голку» організації «Дизайнери проти СНІДу». Буде що побачити, почути і почитати.

10 травня на Майдані відбудеться святковий концерт, присвячений від’їзду Ані на «Євробачення». А вже 12 травня вся українська делегація відправиться в Белград для того, щоб стати The Best.

Конкуренти не сплять

У Ані Лорак буде принаймні один дуже крутий конкурент — Діма Білан, який позаминулого року посів третє місце на «Євробаченні». Цього разу він їде на конкурс із новенькою піснею Believe. До речі, повторюватися буде не тільки Білан. Латвію представлятиме гурт Pirates Of The Sea («Морські пірати») з піснею Wolves Of The Sea («Морські вовки»). Один із піратів, Роберто Мелоні, виступав у гурті Bonaparti.lv, який минулого року також брав участь у «Євробаченні».

Наш сусід із Білорусі Руслан Алехно співатиме Hasta La Vistа, що за назвою в українців асоціюється з Олександром Пономарьовим. Команда українських кліпмейкерів знімала йому відео на конкурсну пісню. Написав її наш земляк Тарас Демчук, соліст групи «Прем’єр–міністр».

А Фінляндія, яка у 2006–му перемогла з монстрами гурту «Лорді», цього року послала інших рокерів — хеві–металістів «Терасбетоні».

Однак без свіжої крові конкурсу не обійтися. Група Mi Odio («Я себе ненавиджу») буде першим в історії представником Сан–Марино на цьогорічному «Євробаченні», а Ельнур та Самір так само вперше представлять Азербайджан.

 

ЯК І КОЛИ

Конкурс «Євробачення–2008» складається з двох півфіналів, у кожному з яких беруть участь по 19 країн, і фіналу, до якого автоматично потрапляють країни–засновники «Євробачення» (Велика Британія, Франція, Іспанія, Німеччина) та Сербія як країна–переможець «Євробачення–2007», організатор конкурсу в нинішньому році.

Згідно з результатами жеребкування, перший півфінал пісенного форуму 20 травня відкриє Чорногорія, а завершиться кваліфікаційний раунд виступом виконавця з Греції. Порядок виступу в першому півфіналі такий: 1. Чорногорія, 2. Ізраїль. 3. Естонія. 4. Молдова. 5. Сан–Марино. 6. Бельгія. 7. Азербайджан. 8. Словенія. 9. Норвегія. 10. Польща. 11. Ірландія. 12. Андорра. 13. Боснія і Герцеговина. 14. Вірменія. 15. Нідерланди. 16. Фінляндія. 17. Румунія. 18. Росія. 19. Греція.

Другий півфінал, в якому бере участь Ані Лорак, відбудеться 22 травня. Свої композиції представлять: 1. Ісландія. 2. Швеція. 3. Туреччина. 4. Україна. 5. Литва. 6. Албанія. 7. Швейцарія. 8. Чехія., 9. Білорусь. 10. Латвія. 11. Хорватія. 12. Болгарія. 13. Данія. 14. Грузія. 15. Угорщина. 16. Мальта. 17. Кіпр. 18. Македонія. 19. Португалія.

Новацією в умовах конкурсу є те, що по одному додатковому переможцю з кожного півфіналу визначить спеціальне журі, ще дев’ятьох буде обрано традиційним телефонним голосуванням.

Сам фінал пройде 24 травня — в головному концерті виступлять 25 учасників.

  • Огидні і прекрасні

    У Нью–Йорку відбулася одна з найулюбленіших подій шоу–бізнесової тусовки — церемонія вручення премії MTV Video Music Awards, заснованої найпопулярнішим музичним телеканалом у світі. Уперше подію такого масштабу організували в Брукліні, і незважаючи на «непрестижний» статус цього району, дійство було справді вражаючим. >>

  • Ольга Куриленко: Мені ніколи не спадало на думку зірватися

    Цілком можливо, що за кілька років світ перестане асоціювати Ольгу Куриленко винятково з дівчиною Бонда: сьогодні вона задіяна у кількох проектах всесвітньо відомих режисерів, що дає їй надію вийти за рамки образу статичної красуні. Сміливо припускаю, що у майбутній біографії актриси буде глава, в якій описуватиметься, що змінити амплуа їй дозволила робота у фільмі дебютантки Міхаль Боганім «Земля забуття» (картина виходить на екрани кінотеатрів України 26 квітня): Ольга грає молоду жінку, яка не може забути про трагедію, що сталася в її житті під час вибуху на ЧАЕС. Актриса сама вийшла на проект маловідомої режисерки. «Від когось Ольга довідалася, що існує сценарій фільму про Чорнобиль, і зацікавилася ним, — розповідала в інтерв’ю «УМ» Міхаль. — Оскільки я знімала до цього документальне кіно, то мені не йшлося про те, щоб залучити до роботи над фільмом відомих акторів. Але коли зустрілася з Ольгою і поговорила з нею, то зрозуміла, що вона підходить на цю роль».

    Незважаючи на те, що українка працює з такими великими, як Деніел Крейг, Терренс Малік, Том Круз, їй вдається залишатися «земною». «Особливі прикмети» цієї знаменитості: скромність, виваженість, працьовитість. Хоча, можливо, у майбутньому ми дізнаємося про недитячі інтриги, завдяки яким, а не лише екзотичній красі, Куриленко пробиралася на вершини Голлівуду, проте в інтерв’ю «УМ» Оля постала саме такою. За її словами, вона не по­требує «зіркової свити»: у неї немає менеджера, асистента, водія, публіциста. «Свою кінокар’єру я будую сама. Для простої поради мені достатньо мого асистента», — стверджує Куриленко. >>

  • Ковток води

    Лікарі, які робили розтин тіла співачки Уїтні Х’юстон, виявили в її легенях воду. Така остання новина із закулісся раптової смерті американської зірки поп– та соулмузики. >>

  • Хай живе королева!

    Цьогорічна, 58–ма, церемонія вручення найвищих американських музичних нагород «Греммі», яка відбулася в Лос–Анджелесі у ніч із неділі на понеділок за київським часом, пройшла під знаком жалоби. Напередодні у своєму готельному номері була знайдена мертвою славетна співачка Уїтні Х’юстон, яка мала виступити на цій церемонії, тож вечір фактично перетворився на вшанування її пам’яті. Спершу організатори навіть думали взагалі скасувати захід, але родина Х’юстон попросила цього не робити. Проте в програму церемонії було внесено зміни. >>

  • Король переміг Цукерберга

    Цьогорічна, 83–тя, церемонія нагородження премією Американської кіноакадемії виявилася чи не найбільш передбачуваною з початку сторіччя. В усіх головних номінаціях «Оскар» отримали фаворити, та й решта переможців критиків не здивували. >>

  • Німецька ПОПелюшка

    Змагання, в тому числі й музичні, привабливі несподіванками. Цьогорічне «Євробачення» подарувало дуже симпатичний «сюрприз»: перемогу звичайної німецької дівчини, вчорашньої школярки, яка, не маючи змоги похвалитися вокальними даними чи особливим музичним талантом, підкорила Європу своєю щирістю і простотою. Німеччина стоїть на вухах і носить Лєну Майєр–Ландрут на руках, продюсер на хвилі цієї ейфорії пропонує відправити її на «Євробачення» й наступного року, а сама тріумфаторка зітхає: мовляв, усе це приємно, але коли ж їй тепер навчатися? >>