П’ятдесят «квадратів» України на Круазетт

08.05.2008

До цієї справді визначної в історії українського кіно події ми йшли багато десятків років. Хоча більшість шляху провели в таких собі роздумах: мовляв, добре було б презентувати наші фільми на цьому престижному кінофестивалі, заявити про себе світові, завести перспективні знайомства... І лише минулого року ситуація почала набувати певної конкретики. Коли українська делегація влаштувала перший в історії Каннського фестивалю прийом на набережній Круазетт, який продовжився цілою низкою інших важливих подій. Чи не найголовнішою з яких стало створення Української кінофундації, стратегічне зав­дання якої — просувати українське кіно на світовий ринок.

«Заявку на те, щоб на цьогорічному Каннському кінофестивалі працював і український павільйон, ми написали ще минулого травня, — розповідає директор Української кінофундації Андрій Халпахчі. — Підтвердження отримали лише в січні. Бажаючих представити своє кіно у Канні багато, а місця для всіх не вистачає — існує черга. До речі, росіяни, які також уперше презентуватимуть свій павільйон, чекали на це цілих сім років».

До Канн повезуть шість українських кіноновинок: «Кастинг» (режисер — Олександр Шапіро), «Ілюзія страху» (реж. — Олександр Кирієнко), «Сафо» (реж. — Роберт Кромбі), нещодавно презентованого «Богдана Зиновія Хмельницького» Миколи Мащенка, «Владику Андрея» Олеся Янчука та дитячу «Прикольну казку» Романа Ширмана. Як констатує пан Андрій Халпахчі — і з ним можна погодитися стовідсотково, — «дуже важливо, що ці фільми є різними: тут і арт–хауз, й історичний жанр, і картина для дітей...» Крім того, буде ще кілька спеціальних подій, присвячених ювілею Кіностудії ім. Довженка, Одеській кіностудії, презентації нових картин Єви Нейман «Будинок із башточкою», Іллі Ноябрьова «Тринадцять місяців», кількох анімаційних фільмів тощо. Звісно, буде й традиційний прийом, на який зберуться три сотні учасників та гостей фестивалю. Господинею вечора буде голова Наглядової ради фонду «Україна 3000» Катерина Ющенко. Серед «віпів», що підтвердили свою присутність, — Жерар Депардьє, який обіцяв прийти з Фанні Ардан та Пьєром Рішаром. Чекають і на Крістофера Лаберта, який зараз знімається неподалік Канну, Олю Куриленко... Ще нікому не відомою актрисою, Куриленко відкривала одну з останніх «Молодостей», презентуючи фільм «Париж, я люблю тебе», зараз вона знімається у черговій серії «Бондіани» і планує таки викроїти час, щоб прийти на українську вечірку. Музичну підтримку нашим кіношникам поїде забезпечувати гурт «Даха Браха».

Український павільйон працюватиме з 14 до 25 травня. Його площа — 25 метрів приміщення і 25 метрів відкритої тераси. Дизайн інтер’єру та сувенірно–інформаційної продукції розробляла креативна група «Акцент», якою керує Павло Гудімов. Після презентації цього проекту стало зрозуміло, що Гудімов у своїх творчих пошуках надав перевагу європейським віянням мистецтва дизайну. Темним стінам, «кучерявим» різнокольоровим лініям — такій ненав’язливій і водночас елегантній естетиці, яку в Європі називають стилістикою білої графіки.

Після Канн Українська кінофундація готує ще кілька важливих проектів: фестиваль українського кіно в Парижі (який розпочнеться 3 червня і де свої фільми представлятимуть Кіра Муратова, Роман Балаян та інші режисери), участь у Московському кінофестивалі та фестивалі в Карлових Варах, зрештою, фестиваль українського кіно в Польщі, який відбудеться восени.