Фонд політичного майна

07.05.2008
Фонд політичного майна

Малюнок Миколи КАПУСТИ.

Учора в Кабінеті Міністрів мала відбутися нарада Прем’єр­міністра, урядовців та керівників регіональних відділень Фонду державного майна. Ясно, що в такий спосіб Юлія Тимошенко хотіла, поперше, легітимізувати в. о. голови ФДМУ Андрія Портнова, а подруге, схилити на свій бік регіональні відгалуження Фонду. Але нараду довелося скасувати.

Фонд державного майна — той, який очолює його колишня голова Валентина Семенюк­Самсоненко, — через пресслужбу повідомив: нарада не відбулася через те, що запланований формат не відповідав законодавству. ФДМУ пояснив, що він не є органом виконавчої влади і не входить до складу Кабміну, відтак уряд не може давати доручення працівникам Фонду та оминати його керівника. ФДМУ(с) застеріг уряд від тиску на державні органи, які йому не підпорядковані.

В. о. голови Фонду держмайна Андрій Портнов, призначений Кабміном, має іншу версію. За його словами, нараду відклали через тиск секретаріату Президента. «Для того, щоби не «розривати» керівників регіональних відділень, щоби не ставити їх у незручне становище, вирішили тимчасово цю нараду не проводити, — сказав Портнов в інтерв’ю «Радіо Свобода». — Ми з ними працюємо у телефонному та письмову режимі. Бо керівник президентського секретаріату Віктор Балога розіслав усім головам обласних адміністрацій листа­вимогу, щоби вони довели до керівників регіональних відділень ФДМУ: на нараду до Прем’єра їхати не потрібно».

Крім іншого, Семенюк і Портнов ведуть боротьбу й за символічні атрибути Фонду держмайна. Позавчора на пресконференції у Фонді держмайна Семенюк продемонструвала журналістам свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи, довідки з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України. «Фонд один, і він розташований і зареєстрований в усіх державних органах на вулиці Кутузова, 18/9», — підкреслила Семенюк­Самсоненко. Натомість Андрій Портнов у інтерв’ю «5му каналу» повідомив, що тепер встановлено нову процедуру візування документів Фонду держмайна: на них ставиться печатка Кабміну, а не самого Фонду.

Політолог Кость Бондаренко відзначає, що в цій ситуації йдеться не просто про високе крісло і боротьбу за посаду. «Фонд держмайна — це не просто владна структура, це важіль, який впливає на втілення економічних програм, а також формує економічне підгрунтя для майбутніх президентських виборів, — сказав у коментарі «УМ» Бондаренко. — З одного боку, це доступ до приватизаційних процесів, а з іншого — можна говорити прос старт президентської кампанії».

Кость Бондаренко відзначає, що Одеський припортовий завод — другий за значимістю об’єкт, який готується до приватизації, після «Укртелекому». «Якщо сьогодні дозволити приватизувати цей об’єкт, то, відповідно, Тимошенко отримає додаткові кошти, аби втілити в життя свої політичні обіцянки. Тим самим вона підвищує свій рейтинг і понижує президентський», — відзначає експерт.

У секретаріаті Президента тим часом застерігають, що така політика Юлії Тимошенко ще більше може розхитати економіку. «Швидко пустивши з молотка ОПЗ і вкинувши в обіг додаткову готівкову масу, уряд доб’ється одноразового піаррезонансу, але цей крок ніяк не зміцнить економіку навіть у ближчій перспективі. Більше того, інфляційний маховик одразу ж розкрутиться ще сильніше», — відзначив у своїй заяві голова СП Віктор Балога.