Мером Києва буде Кличко?

06.05.2008
Мером Києва буде Кличко?

Кандидат у мери Віталій Кличко. (Фото Укрінформ.)

Віталій Кличко не має сумнівів у власній перемозі. Під час зустрічей із киянами він запевняє, що стане мером столиці, а очолюваний ним блок набере до 35% голосів і утворить більшість у Київраді. Звісно, цьому заважає розпорошеність сил у демократичному таборі. Але вчора на прес–конференції Віталій Кличко запевнив журналістів, що вже в тижневий термін демократичні сили домовляться про єдиного кандидата в міські голови. Мовляв, перемовини з цього приводу — вже на завершальній стадії, а після обговорення «всіх пунктів» перейдуть у публічну площину.

«Сьогодні в нас насправді є два кандидати [на мерську посаду], які ведуть реальну боротьбу, — каже Віталій Кличко, маючи на увазі себе й чинного мера Леоніда Черновецького. — Решта кандидатів мають амбіції на півтора відсотка і наразі не становлять серйозної альтернативи нинішній міській владі».

 

У невдоволених відповідні й симпатії

Очевидно, впевненість Кличка у перемозі опосередковано базується й на останніх соціологічних даних. І це є гарним аргументом для інших кандидатів із демократичного табору, які реально оцінюють власні шанси. Так, дослідницька група «Соціологічний форум», що об’єднала соціологів із різних компаній, зокрема й фахівців «Інтерсоціосистеми–ПС», методом поквартирного анкетування опитала вдвічі більше респондентів, ніж зазвичай, — 4 тисячі осіб, по 400 із кожного району столиці. Дослідження репрезентує доросле населення Києва за віком та статтю. Теоретична похибка вибірки не перевищує 1,5%.

За словами керівника дослідницької групи Володимира Косенка, отримані результати свідчать про те, що переважна більшість опитаних киян незадоволені роботою київської влади, а саме: розподілом та управлінням земельними ресурсами міста незадоволені 77,4% киян (задоволені — 22,5%); ремонтом та обслуговуванням доріг незадоволені 67,6% киян (проти 32,3% задоволених); робота житлово–комунального господарства не влаштовує 65,5% (схвалюють її 34,5% опитаних); охороною правопорядку незадоволені 64,5% (задоволені — 35,5%), транспортне обслуговування в столиці викликає нарікання 54,2% (задоволені ним 45,9%).

Соціологи відзначають, що зневіра киян у міському голові, обраному два роки тому, та рівень невдоволення роботою міської ради за основними напрямками впливають на поточні рейтинги кандидатів на крісло мера. Якби вибори мера Києва відбувалися найближчої неділі, перемогу здобув би Віталій Кличко — за нього, згідно з даними опитування «Соціологічного форуму», проголосувало б 31,3% киян. Леонід Черновецький набрав би 21,7% голосів, БЮТівець Олександр Турчинов — 7,2%, Володимир Пилипишин та Олександр Омельченко — по 4,1%. У решти кандидатів — помітно нижчі показники. При цьому 12,2% опитаних ще не визначилися зі своїм вибором, а так званий «протест­ний електорат», котрий має намір проголосувати проти всіх, складає 3,9%.

На вибори обов’язково прийдуть 60,8% киян, ще не визначилися — 24,9%, не підуть на вибори в жодному разі — 14,4%.

До Київради — троє лідерів

Щодо виборів до Київської міської ради, то дослідження «Соціологічного форуму» називає трьох основних лідерів: Блoк Віталія Кличка — 24,7% респондентів, Блок Леоніда Чернoвецькoгo — 16,6% та Блок Юлії Тимошенко — 15,2%.

Зі значним відривом від цієї трійці тривідсотковий бар’єр долають Блoк Литвина — 5,1%, Партiя регioнiв — 3,9% та блoк «Наша Україна — Народна самооборона» — 3,8%. На межі проходження — Блок Омельченка — 2,7%.

Інші учасники набирають близько відсотка, а то й менше. Проголосували б проти всіх — 4,4% опитаних, а 14,9% було важко відповісти.

 

ЯКБИ БУВ ДРУГИЙ ТУР...

Попри все, досі не виключено ймовірність проведення виборів мера у два тури. Опитування дослідило й такий варіант. Отже, за умови проведення «фіналу» двох найрейтинговіших кандидатів Черновецький отримав би незначну «надбавку» голосів — 23,8%, натомість Віталій Кличко збільшив би кількість своїх прихильників до 51,7%. Така картина, на думку Володимира Косенка, свідчить про те, що Черновецький має стабільний, не схильний до змін електорат. Натомість до Кличка перетекли б голоси симпатиків інших претендентів на мерство з демократичного табору. Втім для Кличка, за його словами, головне — щоб на вибори прийшов його основний електорат (а це молодь, самодостатні люди середнього віку). Бо інакше долю столиці знову вирішать пенсіонери, котрих міська влада активно «підігріває» перед­виборчими доплатами від Черновецького.