Припортова приватизація

06.05.2008
Припортова приватизація

Одеський припортовий завод — другий за величиною в Україні з виробництва аміаку.

Учора Президент Віктор Ющенко зробив заяву, в якій допустив приватизацію частини Одеського припортового заводу — без портової інфраструктури. Власне, таку позицію він висловлював і раніше, перебуваючи в Одесі у квітні. Глава держави вважає, що приватизація ОПЗ має передбачати передачу з державної власності лише виробничих потужностей хімічного заводу, але ніяк не портового господарства. «Приватизація хімічного заводу — це виняткова компетенція уряду. Що стосується портової морської інфраструктури — це питання регулюється законом, який забороняє в даному разі приватизацію такого типу об’єктів», — пояснив Ющенко. За його словами, Україні не варто йти на приватизацію портового господарства. «Це неправильний крок, який не дозволяє утверджувати умови рівної конкуренції на даному ринку», — каже Віктор Ющенко. Президент не проти приватизації таких об’єктів загалом, але вважає її нераціональною на цьому етапі. «Ми не маємо демократично налагодженої, прозорої публічної роботи відповідних державних органів, які відповідають за чистоту конкуренції на власному діловому ринку», — цитує Ющенка прес–служба Президента.

Президент також висловив вимогу, аби всі сторони конфлікту навколо Фонду державного майна керувались винятково Конституцією. Віктор Ющенко нагадав, що, згідно з Основним законом, звільняти та призначати голову ФДМУ — компетенція Верховної Ради. На його думку, нелегітимні кадрові рішення — «це хрест на всій приватизації». «Моя рекомендація, і уряду в тому числі — зайнятися зараз тими справами, які стосуються правової площини врегулювання цього питання», — підсумував Ющенко.

Не виключено, що заява Президента щодо ОПЗ дозволить залагодити суперечку між Банковою та урядом навколо ФДМУ, якщо, звісно, на таку схему приватизації погодяться обидві сторони. Тим часом газета «Сєгодня» повідомила про те, що Фонд держмайна (під проводом в.о. Андрія Портнова) продовжує збирати заявки на участь у конкурсі з продажу Одеського припортового. Газета «Відомості приватизації» вийшла з інформацією про те, що аукціон відбудеться 20 травня в приміщенні Кабміну, де розмістився офіс Портнова.

Валентина Семенюк–Самсоненко, яка вважає себе легітимним головою ФДМУ, протидіє суперникові, призначеному Кабміном. Вона збирається ініціювати службове розслідування за фактом друку «Відомостей приватизації» з оголошенням про аукціон. Крім того, вчора ФДМ повідомив, що ТОВ «Азот–Сервіс» (Росія) було повернуто гарантійний внесок, перерахований для участі в конкурсі з продажу пакету акцій ОПЗ.