Ринок — площа — в’язниця

26.04.2008
Ринок — площа — в’язниця

Підприємець Сергій Парсюкевич — небезпечний для Лукашенка.

Білоруська влада знову «нарощує» базу політичних в’язнів у своїй країні. У середу суд Московського району Мінська виніс вирок у справі вітебського активіста підприємницького руху Сергія Парсюкевича — два з половиною роки колонії загального режиму. Парсюкевича визнали винним у тому, ніби він під час відбування адміністративного арешту побив охоронця в’язниці. Хоча адвокат стверджував, що це охоронець побив заарештованого.

Як повідомляла «УМ», 10 січня білоруські підприємці провели низку акцій протесту на мінських вулицях. Представники малого бізнесу протестували проти указу президента №760, який значно обмежував можливість їх роботи. Наприклад, указ забороняє підприємцям наймати більш як трьох людей, і ті мають бути їх близькими родичами. У відповідь на утиски підприємці навіть перекрили рух транспорту на проспекті Незалежності.

На одному з цих мітингів і був заарештований Парсюкевич. Суд відправив його на 15 діб до слідчого ізолятора «Окрестіна». Щойно підприємець із Вітебська відбув цей термін, районна прокуратура звинуватила його в «насильницьких діях проти співробітника міліції». Охоронця тюрми Сергій побив нібито після того, як його попросили підвестися, коли в камеру ввійшли наглядачі.

Під час того інциденту Сергій Парсюкевич голодував на знак протесту проти свого арешту. У своєму останньому слові перед оголошенням вироку він зазначив: «Ішов восьмий день голодування, тож треба бути повним ідіотом, щоб на знак помсти бити співробітника міліції». До речі, свого часу вітебський підприємець сам працював міліціонером. «Я добре знаю, що за таке садять за ґрати. Тому те, в чому мене звинувачують, — ідіотизм», — заявив Парсюкевич.

Проти нього в суді свідчили троє — два міліціонери й один із співкамерників, на підтримку — також троє. Але суд твердо став на бік звинувачення. Крім двох із половиною років ув’язнення, підсудний ще має виплатити «потерпілому» міліціонеру 500 доларів компенсації.

Отже, тепер у Білорусі троє політичних в’язнів. Їх повного й беззастережного звільнення в білоруської влади вимагають Сполучені Штати та Євросоюз. Тільки після цього Захід готовий почати повноцінний діалог із офіційним Мінськом.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>