Євроремонт для майстра

24.04.2008
Євроремонт для майстра

Одна з найвідоміших на весь світ робіт великого майстра «Жертвоприношення».

У Львові розпочала роботу Міжнародна рада з питань пам’яток і визначних місць, фахівці якої мають обрати видатну архітектурно–історичну пам’ятку. Така «розвідка» обіцяє для міста неабиякий зиск, адже кошти на реставрацію пам’ятки, на яку вкаже перст експертів, обіцяє виділити Євросоюз. Втім схоже, що європейські фахівці близькі до рішення. «Приводом для зустрічі міжнародних фахівців стала десята річниця з моменту включення історико–архітектурної спадщини Львова до списку ЮНЕСКО. Під час досліджень іноземні експерти обрали для реставрації Музей Пінзеля. Це і було їх основним завданням», — розкриває картину в розмові з кореспондентом «УМ» радник міського голови Таїсія Бушнель.

Музей дерев’яної скульптури на площі Митній у центрі Львова володіє найбагатшою колекцією творів Іоанна Георга Пінзеля. «Хоча в міста є ще багато дірок, які потрібно латати, але добре, що реставруватимуть саме Музей Пінзеля, який нині не у найкращому стані: потрібно поміняти дах, зробити фасади, підсвітити скульптури. Я давно просив гроші на реставрацію, але щоб це зрушити з місця, необхідно провести масу нарад, адже поки що в нас працюють не закони ринку, а закони бюрократії, — каже директор Національної художньої галереї Львова, академік Борис Возницький, для якого роботи Пінзеля — не просто мистецький витвір. — У 70–х роках ми звезли в музей дві з половиною тисячі скульптур, які були приречені на загибель. Спершу їх рятували, а потім уже відсортовували: що належало руці Пінзеля, що — комусь іншому. Наша група, по суті, вперше атрибутувала Пінзеля й зробила виставку у Львові, потім — у Москві, а далі — у Празі».

Скульптури великого майстра Возницький та його сподвижники знаходили розрубаними і навіть напівспаленими на горищах та цвинтарях. Рятувати роботи Пінзеля допомагали селяни, священики й навіть чиновники. Сьогодні на аукціоні Сотбі дерев’яні скульптури Георга Пінзеля коштують від 5 до 7 мільйонів доларів.

 

ДОВІДКА «УМ»

Іоанн Георгій Пінзель народився близько 300 років тому. Дати смерті й народження — невідомі. Перше документальне підтвердження, що Пінзель дійсно жив і творив в Україні, знайдено у львівських рукописах собору Святого Юра сто років тому. Підпис Пінзеля стоїть на розписці, що він отримав гроші за створення скульптур, які прикрашають цей храм. Відома ще одна дата з життя таємничого майстра епохи пізнього середньовіччя — у 1751 році у Бучацькому соборі Іоанн Георгій Пінзель узяв шлюб з удовою Маріанною Єлизаветою Кейтовою. На своїх роботах скульптор підписувався: «Майстер Пензель».

 

А ТИМ ЧАСОМ...
Львів зарахують до Ліги історичних міст

Депутати Львівської міськради прийняли рішення про вступ галицької столиці до міжнародної організації «Ліга історичних міст». «Ми прийняли пропозицію вступити до цієї міжнародної організації. Тим паче що членство в організації не є дорогим: річна участь — 100 доларів США, а справи можна робити великі», — прокоментував рішення начальник управління інформаційної політики та зовнішніх відносин Львівської міськради Остап Процик. Він не приховує, що прямої економічної вигоди від «Ліги історичних міст» Львів не матиме, проте членство в організації дозволить залучити провідних експертів у галузі збереження архітектурної спадщини за спонсорські чи грантові кошти.

Світова ліга історичних міст WLHC заснована в 1994 році. Штаб–квартира розташована в японському місті Кіото. До списку цієї організації входить майже сотня міст. Із українських — лише Київ.