«Космосу» — спочинок, киянам — квартири

19.04.2008

Блок Кличка закликав міського голову, а за сумісництвом — кандидата в мери Леоніда Черновецького та його заступників, які ввійшли до виборчих списків, піти у відпустку на час виборчої кампанії. Про це повідомляє агенція «Українські новини». Те, що «Льоня–Космос» використовує адмінресурс, а мерія перетворилася на виборчий штаб одного кандидата й одного блоку, на переконання Блоку Кличка, засвідчують 190 тисяч агітаційних листівок мера, виявлені міліцією в будівлі головного управління соціального захисту населення КМДА. Відтак Блок Кличка закликає простих чиновників мерії повідомляти про незаконні методи агітації Службу безпеки України. Чинному меру також закидають використання для агітації комунальних ЗМІ, які фінансуються за рахунок усієї громади.

Загалом виборча кампанія Черновецького — як у ЗМІ, так і на зовнішніх рекламних носіях — рясніє сотнями обіцянок, вигаданими спеціально під вибори. Однак сумнівно, що вони можуть бути реально виконані. У свою чергу Віталій Кличко — як найрейтинговіший суперник чинного мера — уникає нічим не підкріпленого популізму й пропонує киянам реальні програми. Зокрема, прес–служба Блоку Кличка оприлюднила соціальну ініціативу щодо придбання житла за половину його вартості (іншу половину пропонується компенсувати з міського бюджету).

Цю ініціативу розроблено в рамках житлової програми «Відповідь на квартирне питання». Кличко розраховує вже на старті своєї мерської каденції суттєво просунутися у розв’язанні житлової проблеми, адже ціни на «кличківське» житло будуть фіксованими і нижчими за ринкові, оскільки, за ідеєю програми, проекти забудови прийматимуть за пільгових умов, а земельні ділянки надаватимуть безкоштовно. Кошти команда Кличка збирається закладати у бюджет міста за рахунок надходжень від приватизації та реалізації на аукціонах квартир, які Київ отримує від забудовників. Першочергове право на житло матимуть кияни, котрі стоять у квартирній черзі, та молоді сім’ї з дітьми. Корупція і спекуляції навколо програми «50/50», на думку її розробників, виключені, оскільки перепродати отримані квартири можна буде лише повернувши місту половину її вартості за ринковими цінами на момент продажу.

До речі, днями Віталій Кличко повернувся зі США, де обговорив із конгресменами та представниками ділових кіл можливі інвестиційні проекти в Києві. Крім іншого, йдеться про впровадження високих технологій та новітніх систем управління транспортними мережами. Радником Кличка став екс–мер Нью–Йорка Рудольф Джуліані, якого вважають одним із найуспішніших мерів США.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Кандидат у мери Києва Вадим Гладчук обіцяє подолати транспортні затори на вулицях столиці, запровадивши в разі його обрання на цю посаду безкоштовний проїзд у метро. На думку Гладчука — скандально відомого вуличного активіста, це сприятиме тому, аби кияни відмовились від подальшого придбання власних авто і зробили вибір на користь громадського транспорту.

Крім того, кандидати в мери вирішили допомогти столиці «не словом, а ділом». Сьогодні перший номер списку БЮТ до Київради Юлія Тимошенко та БЮТівський кандидат на посаду міського голови Олександр Турчинов разом із членами Кабінету Міністрів візьмуть участь в акції з благоустрою Києва. А лідер блоку свого імені Віталій Кличко попрацює в іншому місці на «Всекиївській толоці».