Показники зростають. А добробут?

18.04.2008

Сподівання тих, хто чекав від учорашнього засідання Кабміну якихось сенсацій, не виправдалися. Заяв на кшталт: «Уряд сам іде у відставку, бо секретаріат Президента заважає йому змінити економічну ситуацію в державі на краще» — з вуст Юлії Тимошенко не пролунало. Незважаючи на жорстке звернення парламентської фракції БЮТ до Віктора Ющенка із закликом визначитися, довіряє він уряду Кабміну леді Ю. чи ні, Прем’єр–міністр, відкриваючи засідання, із незворушним виразом обличчя повідомила, що економічні показники динамічно зростають. А отже, «ніхто нікуди не йде».

«Я можу відверто сказати, що всупереч політичним проблемам економіка таки зростає, держава стає сильнішою. Я переконана в тому, що ми з вами крок за кроком за кілька місяців впораємося з успадкованою інфляцією», — сказала Тимошенко. Повідомивши, що зростання ВВП у січні — березні нинішнього року в порівнянні з минулим періодом становить 6 відсотків, а отже, дає змогу уряду вирішувати питання соціального захисту громадян, Прем’єр одразу поставила на порядок денний цілий блок соціальних проблем. Розв’язання більшості з них вимагає внесення відповідних змін до законодавства. Зокрема, треба коригувати державну політику щодо соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям, загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, захисту прав дітей тощо.

Принагідно Тимошенко повідомила, що минулого тижня уряд зробив новий «прорив», уперше за два останні роки підписавши генеральну угоду з профспілками і роботодавцями про дотримання прав людей найманої праці і про те, що кожного року середня заробітна плата зростатиме на 25 відсотків.

Цей почин уряду, наголосила Прем’єр–міністр, підтримала і Парламентська асамблея Ради Європи, на засіданні якої Юлія Тимошенко виступила минулого четверга. До того ж, за словами очільниці Кабміну, українська урядова делегація домовилася з представниками ПАРЄ про спільні нові програми в соціальній сфері, для виконання яких в Україну найближчим часом прибуде відповідна делегація. А ще — про надання нашій державі довготривалого кредиту під дуже низькі відсотки без гарантій уряду — для того, аби залучити гроші в іпотечні установи і забезпечити наших громадян дешевими кредитами на житло.

А насамкінець уряд затвердив новий варіант постанови про аукціони з продажу і надання в оренду земель несільськогосподарського призначення (нагадаємо, 7 квітня Президент своїм указом зупинив рішення Кабміну про земельні аукціони). Окрім того, як повідомив журналістам міністр оборони Юрій Єхануров, більшість членів Кабміну проголосували за те, щоб схвалити проект закону про внесення змін до Земельного кодексу, згідно з яким порядок проведення таких аукціонів визначається не законом, а постановою уряду. Також було ухвалено нову редакцію закону про здійснення держзакупівель.