Російський пацієнт

17.04.2008

Це сталося на території Росії, де в одній із клінік лікується Василь Цушко і куди змушений був приїхати у відрядження слідчий Генпрокуратури України, котрий розслідує справу про штурм ГПУ в травні 2007 року бійцями «Беркута» на чолі з міністром–«героєм». Нагадаємо, що недавно строки досудового слідства у цій справі було подовжено саме через відсутність основного фігуранта в Україні. Сам Цушко писав на Різницьку листи, в яких вказував, що лікується і не ховається від слідства, тож запрошував слідчих допитати його в закордонній клініці.

Так, власне, і сталося. Учора заступник Генпрокурора Ренат Кузьмін повідомив про зміну статусу підозрюваного Цушка у цій справі. «Справу щодо подій у Генпрокуратурі практично закінчено. Колишньому міністру Цушку пред’явлено обвинувачення у скоєнні злочину. Його звинувачують у перевищенні влади та втручанні в діяльність співробітників правоохоронних органів», — каже пан Кузьмін і додає, що Цушко дійсно виявив бажання співпрацювати зі слідством, але на території РФ, що дозволяється українським законодавством.

Нині з «російським пацієнтом», але українським обвинувачуваним завершує відповідні слідчі дії слідчий ГПУ, в чому йому сприяє Посольство України в Росії. На Різницькій сподіваються, що слідчий повернеться із закордонного відрядження до кінця цього тижня і прийме остаточне процесуальне рішення у резонансній справі. На думку Рената Кузьміна, справу буде завершено ще у квітні.

Натомість Соцпартія продовжує стверджувати, що їхній однопартієць Цушко лікується у Німеччині, а не в Росії, і заперечують слова Кузьміна. Мовляв, ми зателефонували Василю Петровичу, і він підтвердив, що продовжує лікування в одній із клінік Німеччини. Про те, що їхньому партійцю висунуто обвинувачення, прес–служба СПУ не згадує жодним словом.