Парад планет

17.04.2008

До двох десятків зареєстрованих претендентів на посаду київського голови, про яких «УМ» повідомляла напередодні, вчора додалися ще 12 осіб. З найбільш упізнаваних імен — Микола Катеринчук (який, вочевидь, виправив помилки у поданих до ТВК документах) та кандидат від Партії регіонів, народний депутат України Василь Горбаль.

Що ж до решти достойників, то їхній перелік є надто пістрявим, аби втриматись від відомого біблійного: кожної... кандидатської особі по парі. Судіть самі — містом рвуться керувати: парламентарії минулих скликань Євген Жовтяк (колишній активіст УНП Костенка) та Володимир Гошовський (з 2002 по 2006 рік побував у фракціях «Єдиної України» та СПУ, депутатських групах «Союз» і «Народний вибір»); гетьман Українського козацтва Микола Пантелюк; голова правління компанії «Київметробуд» Володимир Петренко; висуванець Всеукраїнської партії екології і соціального захисту Олександр Костюк. Окрім них, у мери йде відомий специфічною позицією щодо єврейства професор МАУП Василь Яременко; засвічений на акціях із захисту від рейдерів (чи їх підтримки) «громадський суддя» Ярослав Місяць; голова Спілки захисту прав суб’єктів підприємництва Володимир Доброскок; голова політвиконкому Аграрної партії України Вадим Морисенко та інші.

А поки кандидати в мери шикуються у небувалий по довжині ланцюг, Президент повертає крісло Леоніду Черновецькому. Йдеться про посаду голови Київської міської державної адміністрації. Відсторонивши Черновецького від справ адміністративних 13 березня, глава держави анулював свій указ позавчора — як такий, що втратив силу у зв’язку із завершенням службового розслідування. Спецкомісія на чолі з близьким до секретаріату Президента Іваном Васюником розглянула усі «гріхи» мера і зробила відповідну доповідь Ющенку. Про що в ній ідеться — джерела мовчать. Офіційні повідомлення говорять лише про те, що Президент «розглянув» доповідну.