Чи зігріє «лояльне» тепло

16.04.2008
Чи зігріє «лояльне» тепло

Незважаючи на те, що уряд Юлії Тимошенко обіцяв не піднімати ціни на «комуналку», вони таки зростуть. Щомісячне (рекомендовано з 1 травня) підняття вартості «блакитного палива» в газових плитах наших квартир і котлах приватного сектору до кінця року сягне 24—40 відсотків. Також із червня і до грудня на 23—27 відсотка зростуть ціни для «Теплокомуненерго», що, у свою чергу, призведе восени до росту на 15—20 відсотків тарифів на гарячу воду і опалення. Усе це закріплено постановою Кабінету Міністрів від 9 квітня поточного року, якою було затверджено фінансовий план НАК «Нафтогаз України».

Експерти газового ринку кажуть, що таким чином уряд намагається певною мірою стабілізувати фінансовий стан НАКу і підстрахуватися за рахунок населення від подорожчання енергоносіїв у наступному році, створюючи певний заділ. Вони стверджують, що, враховуючи темпи інфляції, подорожчання газу на світових ринках, підняття тарифів мало б становити 50 відсотків. Уряд вибрав один із найлояльніших варіантів.

Неважко підрахувати, скільки пересічному громадянину коштуватиме лояльний варіант уряду. Так, наприклад, за опалення одного квадратного метра в однокімнатній квартирі ми в середньому платимо трохи більше 1,60 грн., за теплу воду — 24 гривні з кожного мешканця квартири за відсутності лічильника і 6,84 гривні за куб. метр — за його наявності. При збільшенні тарифів на 15 відсотків, відповідно, ціни зростуть за однокімнатну: опалення — 1,85 гривні за один «квадрат», тепла вода — 27,6. Отже, плата за однокімнатну квартиру площею 30 «квадратів» лише за опалення і теплу воду становитиме за місяць 55 гривень, за двокімнатну (70 «квадратів») — 129 гривень, а трикімнатна (100 «квадратів») — 185 гривень.

Виходить, така арифметика, якщо сюди додати інші комунальні платежі — електроенергію, телефон, антену, радіо, обслуговування ліфтів, сума значно збільшується. А з огляду на те, що ці тарифи теж, швидше за все, переглянуть у бік зростання, то з урахуванням інфляції і обіцянок її пригальмувати лише ближче до кінця року, ми змушені будемо працювати тільки на комунальне господарство або ж просто не платити за послуги, посилюючи і так жалюгідний стан цієї галузі. Словом, лояльний варіант теж суттєво спустошить наші гаманці.

Тяжкою буде ситуація і в приватному секторі. При витратах на місяць 600 куб. метрів газу ціна зросте з 260 до 780 гривень.

Як знову ж таки стверджують експерти газового ринку, від такої тенденції нікуди дітися. Наступний рік у цій царині обіцяє бути ще жорсткішим. «Теплокомуненерго» здебільшого використовує імпортний газ — середньоазійський, а його вартість у 2009 році може становити 300 доларів за тисячу кубів для України (нинішня — 189 доларів США), отже, подорожчання комунальних послуг не уникнути. Уряд має сьогодні терміново розпочати введення енергозберігаючих технологій, інакше нас чекає повна фінансова і енергетична криза.