НОВИНИ ПЛЮС

12.04.2008

«Росукренерго» залишається до кінця року

Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» підписала контракт із компанією «Росукренерго» про поставки близько 50 млрд. куб. м газу до 2009 року. Про це вчора на брифінгу повідомив перший заступник глави секретаріату Президента Олександр Шлапак. «Нарешті підписаний контракт... Це означає, що ми будемо споживати легітимний газ», — констатував він.

Як відомо, раніше українське керівництво говорило про потребу ліквідації у газових відносинах із Росією таких посередників, як «Росукренерго».

Вето на приватизацію гігантів

Президент Віктор Ющенко заборонив приватизацію кількох підприємств, які уряд затвердив до переліку підприємств, що виставляються на приватизацію. Відповідний указ про призупинення дії відповідної постанови і розпорядження Кабміну Ющенко підписав учора, повідомляє прес–служба президента. Зокрема, в указі зазначається, що підприємства «НДІ електромеханічних приладів» та «Феодосійська суднобудівна компанія «Море» забезпечують виготовлення і ремонт зброї та військової техніки, «а отже, є підприємствами, що забезпечують обороноздатність держави і за законом про приватизацію державного майна не підлягають приватизації... Не враховано також, що ВАТ «Турбоатом» є розробником та виробником передових зразків турбін для атомних, теплових і гідравлічних електростанцій».

Варто відзначити, що уряд потребує дозволу на масштабні приватизаційні аукціони, аби наповнити держбюджет для значних соціальних виплат.

Тимошенко і «губернатори»

Прем’єр Юлія Тимошенко має намір подати на засідання уряду пропозиції щодо звільнення деяких голів облдержадміністрацій, зокрема, Миколаївської (Олексія Гаркуші) та Чернігівської (Володимира Хоменка). Також, виступаючи вчора у Верховній Раді, глава Кабміну підкреслила, що, «за Конституцією, «губернатори» призначаються і звільняються Президентом за поданням Прем’єра, за поданням уряду», а самостійні рішення Президента в цій сфері є «неконструктивними».

Вибори в Києві

Заступник глави секретаріату Президента Ігор Пукшин заявляє, що останнім часом до нього особисто зверталися «емісари від БЮТ із пропозиціями організувати і втілити юридичні комбінації з метою зриву (через судові позови третіх сторін) виборчої кампанії у Києві». Пукшин припускає: «Імовірно, Блок Тимошенко добре усвідомлює, що його кандидат на посаду міського голови має вельми сумнівні шанси на перемогу, але шляху назад немає, тому й виникла ідея провалити вибори».

* * *

Партія регіонів висуватиме на виборах мера Києва кандидатуру голови міської організації ПР Василя Горбаля. Про це кореспонденту УНІАН повідомило джерело в Партії регіонів. Відповідне рішення вчора було ухвалене політрадою столичних «регіоналів».