Вісім на дев’ять

12.04.2008

Про причину позапланового зібрання уряду «УМ» уже повідомляла — Президент призупинив дію урядової постанови від 27 лютого про порядок проведення земельних аукціонів, чітко аргументуючи таке рішення тим, що ця процедура має бути затверджена відповідним законом. Глава держави не проти аукціонів і прозорості, але він проти створення у цій царині «Тендерної палати № 2» — Державного агентства земельних ресурсів як єдиного організатора аукціонів.

Позавчорашнє вечірнє засідання КМ стало іспитом на згуртованість урядовців. Прем’єр–міністр знову почала засідання емоційно і навіть нервово, що передалося всім учасникам дійства. «З огляду на те, що пан Балога тільки–но зробив заяву, що Тимошенко хоче очолити земельну мафію, я хочу, щоб наше обговорення проходило привселюдно і відкрито», — заявила леді Ю. І додала, що уряд готовий прийняти всі зауваження Президента, якщо вони конструктивні. (Про те, що засідання буде повністю відкрите, представники ЗМІ знали заздалегідь).

Міністр юстиції Микола Оніщук — симпатик секретаріату Президента — спробував юридично обґрунтувати ухвалення нової постанови про аукціони, запропонувавши прийняти її як законопроект, доопрацювавши всі зауваження Президента і правильно її оформити у правовому полі. На це Прем’єр–міністр сердито сказала: «Ми вже прийняли попередню постанову, і вона затверджена й підтримана вашим відомством. Давайте не будемо ускладнювати життя один одному. За основу беремо вже існуючу, вносимо туди пропозиції секретаріату Президента, і на цьому кінець».

Позицію Банкової та думки представників місцевого самоврядування озвучив перший заступник голови секретаріату Президента, представник глави держави у Кабміні Олександр Шлапак. Він запропонував систематизувати зауваження СП і вийти на узгоджений законодавчий варіант, не підганяти безглуздо справи і не робити поспішних висновків.

На це очільниця уряду, котрій кортіло якнайшвидше поставити постанову на голосування, парирувала: ми приймаємо 99 відсотків зауважень Президента, окрім єдиного — проведення аукціонів буде здійснювати лише Державне агентство земельних ресурсів, можливо ще ФДМ України. «За основу ми беремо вже прийняту нами постанову, зареєстровану Мін’юстом, додаємо до неї зауваження Президента і даємо доручення міністру юстиції підготувати з цього питання відповідний законопроект», — цими словами Юлія Тимошенко закликала міністрів піднімати руки.

«За» проголосувало дев’ять членів уряду, вісім утрималися. Питання, незважаючи на правові колізії, було ухвалене. Олександр Шлапак нагадав про статтю закону про Кабінет Міністрів, відповідно до якої подібні рішення має приймати більшість членів уряду, а це як мінімум 13 осіб. Таким чином, нова постанова про порядок проведення земельних аукціонів, на думку пана Шлапака, є нелегітимною.