Коаліція колеться. Наразі шпильками

12.04.2008
Коаліція колеться. Наразі шпильками

Найгостріша заява Балоги на адресу Тимошенко за останній час: глава секретаріату Президента запідозрив Прем’єр–міністра в тому, що вона стала на шлях руйнування парламентської більшості та конфлікту з Президентом. На цю думку Віктора Балогу наштовхнули урядова постанова про земельні аукціони та спільна ініціатива БЮТ і ПР створити парламентську конституційну комісію.

«Відверто корисливі, грубо прагматичні дії команди Тимошенко маскуються красивими і пафосними фразами про єдність, демократію та боротьбу з корупцією. Однак насправді створюються політичні та бізнесові схеми, які мають забезпечити монопольне становище БЮТ і її верхівки на політичній арені, у владі, в економіці», — вважає Балога. Глава секретаріату Президента також звинуватив БЮТ у «збочених союзах» і підкреслив, що «намагатися обіграти Президента — безперспективно».

Невдовзі після заяви Балоги зі своєю ініціативою виступив голова фракції «Наша Україна — Народна самооборона» В’ячеслав Кириленко: «Нам потрібно провести серйозну та відверту розмову і припинити взаємні звинувачення. Ми зробимо все для єдності демократичної коаліції, тому ми ініціюємо проведення в понеділок загальних зборів коаліції за участі всіх депутатів обох фракцій і всіх членів уряду, включно з Прем’єром і Головою парламенту», — заявив Кириленко.

«Тимошенківці» поставилися до обвинувачень з вуст глави СП не так драматично. «Для мене заяви Балоги — це думка приватної особи, а не офіційного органу, — сказав учора в коментарі «УМ» народний депутат від БЮТ Анатолій Семинога. — Немає ніяких серйозних суперечностей у коаліції. «Наша Україна» теж голосує лише за деякі законопроекти, а за деякі — ні, хоча ці законопроекти, на нашу думку, ідуть на користь і державі, і народові. Вони мають власну позицію, і ми деколи маємо. Треба сідати й домовлятися. Але це не означає, що треба розганяти, пробачте, коаліцію з одного приводу».

У «Нашій Україні — Народній самообороні» останні кроки БЮТ сприймають усе ж із нерозумінням. Але при цьому значна частина фракції критикує випади секретаріату Президента на адресу «тимошенківців». «Коаліція пропрацювала тільки три місяці. Біда українців, що ми, ще не створивши нового, починаємо шукати погане, — каже нардеп із Народного руху Роман Ткач. — Я противник того, що зараз відбувається. У тому числі, коментарів Балоги. Не треба думати, що від цього конфлікту хтось виграє більше політичних балів. Програють усі, а виграють — вороги».

Сама ж Прем’єр–міністр, виступаючи у Верховній Раді, сказала, що виступає за довгострокове існування коаліції. Водночас Тимошенко відзначила, що на дії нинішніх політиків починають впливати наступні президентські вибори, «і це той фактор, який політиків просто дестабілізує», а «конфлікт [із Президентом] уже виходить за рамки здорового глузду». Тимошенко також розкритикувала систему, за якої існує «три уряди» — Кабінет Міністрів, РНБО та секретаріат Президента.