Привід для веселощів

12.04.2008
Привід для веселощів

Прем’єр–міністр учора на парламентській трибуні сміялася не раз. (Фото УНІАН.)

Учора парламент заслуховував звіт Прем’єр–міністра про діяльність уряду — планові «відповіді на запитання». Народні депутати не потурбували Юлію Тимошенко гострими питаннями. Може, через те, що п’ятниця, а може, через те, що всі цифри вже озвучувалися раніше. Наприкінці виступу перед депутатами Тимошенко поставила крапку: «Коротше, уряд за три місяці зробив неможливе, просто дайте йому працювати!» — і захіхікала. Депутати з БЮТ підіграли лідеру і влаштували овації стоячи. «Могла би й «Наша Україна» піднятися, — засміялася Тимошенко. — Це я жартую».

У виступі Юлія Тимо­шенко здебільшого уникала конфліктних питань. Щодо коаліції та Президента — казала, що з ними буде «моя повага та підтримка». Щодо парламенту загалом — була рада його бачити і запропонувала зустрічатися частіше. Щодо комуністів — погодилася з Петром Симо­ненком, що на звернення голови фракції має відповідати Прем’єр, а не заступник міністра (на це скаржився Симоненко). Втім перед Петром Миколайовичем Юля була в боргу, бо перед тим назвала його... головою Фонду держмайна. У цій частині промови Прем’єрка вимагала від Президента не покривати керівництво ФДМ і звільнити «Симоненка... (сміх у залі). Ні? А... як її прізвище? Семенюк» — і знову засміялася, при цьому дуже засоромившись.

Якщо про серйозне, то Тимошенко закликала Раду затвердити програму уряду. Лише після цього Кабмін запропонує зміни до бюджету. Голова ВР Арсеній Яценюк запевнив, що «парламент обов’язково розгляне програму дій уряду як політичний документ», і запропонував розглянути її в один день із бюджетними змінами.

Після доповіді Тимо­шен­ко депутати заслухали звіт голови Національного банку Во­лодимира Стельмаха, а потім перейшли до законопроектів. Зокрема, ВР підтримала рішення Президента про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України у 2008 році для участі у багатонаціональних військових навчаннях. «За» проголосувало 363 депутати. «Я бачу в нас формується нова більшість, — прокоментував це рішення Яценюк, — яка називається парламент». Справді, в попередні роки «регіонали» й комуністи голосували з цього питання «проти», демонструючи свою позицію щодо НАТО.