Скандальний Севастополь

10.04.2008
Скандальний Севастополь

Керівники двох гілок влади «міста морської слави» звинувачують один одного у зловживаннях із землею на сотні мільйонів доларів.

Севастополь — єдине місто в Україні, де через особливий статус (пов’язаний із базуванням російського Чорноморського флоту) на законодавчому рівні досі не впорядкували розмежування функцій різних гілок влади. Тож Севастополь має цілком автономну міську раду і міську держадміністрацію. Оскільки кожна з них прагне на свій лад і, ясна річ, не лише в інтересах 350 тисяч севастопольців розпоряджатися комунальною нерухомістю та землею, на цьому ґрунті й раніше виникало тертя. Здебільшого, по «персональній» лінії голова міськради — голова МДА. У першого завжди було більше шансів вистояти у «спарингу», бо за ним стояли депутатські фракції, їхні партосередки, більші «мітингувальні» можливості. Свіжий приклад: прибічники «регіонального» голови міськради Валерія Саратова, за їхнім твердженням, зібрали близько 20 тисяч підписів за відставку нинішньої держадміністрації на чолі з Сергієм Куніциним. Далі, у розвиток теми, на черговій сесії міськради ухвалили рішення про проведення місцевого референдуму щодо недовіри міській держадміністрації та її голові, а також про звернення до Верховної Ради України з проханням створити тимчасову слідчу комісію із земельних питань. Референдум про недовіру Куніцину, до слова, має пройти в один день із виборами в Києві — 25 травня.

 

300 га проти 13 000 га

Севастопольські депутати козиряють при цьому зібраним компроматом на команду екс­прем’єра Криму Куніцина. Мовляв, посадовці завдали державі збитків на півмільярда гривень, незаконно передавши різним комерційним структурам близько 300 га землі приморського міста. «Чесно кажучи, те, що натворила ця команда у Севастополі, — говорить лідер місцевих комуністів, депутат міськради Василь Пархоменко, — за наслідками порівнюється з нашестям Мамая».

Прикметно, що цей же Пархоменко як голова контрольної комісії два роки тому доклав усіх зусиль, аби змістити з посади попередника Куніцина на посаді глави СМДА — Сергія Іванова, котрий через ЗМІ насмілився оприлюднити факти дерибану землі самими депутатами міської ради.

Має на руках аналогічний фактаж і нинішній глава міськдержадміністрації. Принаймні в розмові з місцевими журналістами Сергій Куніцин оперував більш солідною арифметикою. Йдеться аж про 13 000 га, які за, проектом рішенням ради, мали перейти приватному підприємству як мисливські угіддя. «Це ж не 300 га, за якими звинувачують міськадміністрацію, — заявив Куніцин. — Ми сьогодні разом із правоохоронцями працюємо над тим, аби викрити факти корупції щодо тих земельних ділянок, які продаються через підставні фірми по місту Севастополь».

Оцінки людей Президента

Сергій Володимирович певен, що «популістське» рішення з приводу референдуму про недовіру йому як «губернатору», призначеному Президентом, буде неодмінно опротестоване в судовому порядку. А щодо депутатського «накату», то він, мовляв, розрахований насамперед на те, щоб «не дати» гідно організувати підготовку і проведення святкування 225річчя Севастополя і 2600річчя Херсонеса.

На думку ж колишнього керівника МДА, а нині — постійного представника Президента України в Криму Леоніда Жунька, конфлікт у місті зайшов у глухий кут і потребує негайного вирішення. «Необхідно створити серйозні комісії, які б узяли та розібралися в усьому, що діється в Севастопольському регіоні, і зробили однозначний висновок про те, є порушення чи ні. І заспокоїли обидві гілки влади, і народ Севастополя», — сказав Жунько в інтерв’ю сімферопольській газеті «Собитія».