Третього не дано

03.04.2008

Це засвідчує і низка соцопитувань, на цьому сходиться думка більшості політичних експертів. Саме чинний мер Леонід Черновецький та його основний суперник Віталій Кличко мають найбільший рейтинг підтримки в опитаних киян. Відтак основна боротьба розгорнеться між ними. Інші претенденти мають підтримку серед виборців у кілька разів меншу. Водночас очевидно, що Черновецький має шанс бути переобраним, якщо демократичні сили не висунуть єдиного узгодженого кандидата. Тому він зацікавлений, аби таких кандидатів було якомога більше, адже це розпорошуватиме електорат його основного суперника — Кличка.

«Я ще в листопаді говорила, що у Черновецького є єдиний шанс стати мером — якщо демократи дружніми шеренгами підуть на вибори, що ми маємо зараз», — каже керівник фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна. Такий варіант дійсно можливий, якщо вибори столичного голови пройдуть в один тур. «Якби був другий тур, то Кличко в цьому турі побив би всіх кандидатів, включаючи Черновецького», — додає керівник фірми «Юкрейніан соціолоджі сервіс» Олександр Вишняк. «Більшість експертів вважає, що саме Кличка мають підтримати демократичні сили, — каже директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала. — Не тому, що він найкращий чи найгірший, а тому, що зараз така ситуація».

По суті, всі, хто балотується на посаду мера, крім чинного міського голови, забиратимуть голоси в Кличка і розчищатимуть шлях Черновецькому. Ситуацію міг би виправити ймовірний другий тур, але законодавчі зміни, які б дозволили таку схему виборів, загубилися в нетрях Верховної Ради.

У таких умовах прикметно, що БЮТ, заявивши про намір висунути власного кандидата на крісло мера, здобувати цю посаду фактично й не збирається. Усім зрозуміло, що розкрутити кандидата за два місяці до рівня Кличка або Черновецького просто нереально. «Насправді нас цікавить не крісло, а отримання переконливої більшості в Київраді, — повідомив «УМ» один із впливових депутатів–БЮТівців у міськраді. — Маючи більшість, можна контролювати будь–якого мера — хоч Кличка, хоч Черновецького».

Відтак зрозуміло, чому Леді Ю оголосила про намір очолити список кандидатів від БЮТ до Київради. Водночас публічна поразка того ж Турчинова — імовірного висуванця БЮТ — на виборах мера «тимошенківцям» теж не потрібна. Тому не виключено, що Юлія Володимирівна таки підтримає Віталія Кличка.

 

КОГО І ЯК

Розпорошеність демократичних кандидатів уже зараз ставить під сумнів повалення Леоніда Черновецького з посади мера. Якби вибори в Києві відбулися найближчим часом, більшість голосів набрав би чинний міський голова, повідомила вчора на прес–конференції соціолог фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна. За її словами, нинішній рівень підтримки Леоніда Черновецького — 25,4%, на другому місці Віталій Кличко — 21,3%.

«Фактично обвалився рейтинг Юрія Луценка. Це пов’язано з його відсутністю в інформаційному просторі, а також з тим, що робота Луценка прямо не пов’язана з Києвом», — каже Бекешкіна.

Водночас, за словами експерта, ситуація навколо виборів до Київради залишається невизначеною, адже ще не сформовано чіткий список партій і блоків, які візьмуть участь у дострокових виборах. Наразі, за даними опитування, за Блок Кличка проголосувало б 17,6% опитаних, за Блок Черновецького — 15%, за Блок Тимошенко — 14,4%.

У випадку створення Блоку екс–мера Олександра Омельченка його підтримали б 7,6%, Блок Миколи Катеринчука — 4,1%, а блок «Наша Україна — Народна самооборона» — лише 3,6%. «Втрачає рейтинги Партія регіонів. За неї віддали би голоси тільки 2,2% опитаних», — додала Бекешкіна.

До речі, кандидатом у мери Києва від «Регіонів» може стати народний депутат Дмитро Табачник, про це повідомило сайту «Українській правді» джерело в ПР.

Що ж до Черновецького як кандидата, то він порівняно з осінню «накрутив» рейтинг майже удвічі й просувається далі. З нагоди виборів міська держадміністрація обіцяє надати ще три транші пенсіонерам Києва — з нагоди Благовіщення, Дня Перемоги й Вознесіння. Непрацюючі пенсіонери отримають по 150 грн., інші категорії — ненабагато менше. Аби голосували...