Хто в чергу на килим?

03.04.2008
Хто в чергу на килим?

Турчинов і Тимошенко боротимуться з «дерибаном». (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Виступ Прем’єр–міністра на вчорашньому засіданні тривав лише десять хвилин і був доволі конкретним. Насамперед Юлія Володимирівна повідомила, що треба ухвалити відповідне рішення Кабміну про систему звітів голів обласних державних адміністрацій про виконану роботу саме перед цим органом виконавчої влади. «Досить часу було — три місяці, щоб налагодити роботу і надати чіткий результат своєї діяльності. Я хочу попередити всіх керівників державних адміністрацій, передусім обласних, щоб вони готувалися до таких звітів», — сказала Прем’єрка. За словами Тимошенко, кожний показник їхньої роботи буде ретельно вивчено. «Ми проведемо двосторонню дискусію. З одного боку, уряд порушить питання за результатами діяльності, з другого — прислухатиметься до проблем кожної області», — наголосила очільниця Кабміну і відразу перейшла до інших питань порядку денного. Притому нічого не сказала про те, що голови обладміністрацій звітують Президенту держави.

«Нам треба затвердити сьогодні пріоритетні напрями співпраці з РФ, — порушила наступну тему Леді Ю. — Під час мого візиту до Москви ми вже домовилися, що за кожним напрямом, за кожною галуззю нашої співпраці визначено по одному істотному пріоритету, який дасть відчутний результат як для Росії, так і для України». Тимошенко повідомила, що вже 18 квітня урядова делегація Росії на чолі з прем’єр–міністром Віктором Зубковим приземлиться в аеропорту «Бориспіль». У ході зустрічі відбудеться чергове засідання комісії з економічного співробітництва в рамках міждержавної комісії Ющенко—Путін.

Трохи раніше сам пан Зубков повідомив, що коло ключових галузей уже визначено з Тимошенко. Це енергетика, зокрема атомна, авіакосмічна галузь, науково–технічне співробітництво. На запитання кореспондента «УМ», чи буде порушено проблему газових відносин, конкретної відповіді не було, лише одне — коло питань буде широким. Нагадаємо, що минулого року товарообіг між країнами становив 30 млрд. доларів США.

Також уряд продовжує працювати на ліквідацію систем і процедур, що породжують корупцію. Юлія Володимирівна запропонувала негайно ухвалити всі порядки і правила, які забезпечать прозоре конкурентне, ринкове поводження з усією власністю, землею, надмірним майном, які є в розпорядженні кожного міністерства і кожного державного органу. «Якщо є надлишок через відкритий аукціон чи прозору оренду, ви зможете реалізувати це майно або землю, але лише таким чином. Дерибану за безцінь не буде, я цього не допущу», — сердито висловилася Тимошенко і перейшла до проблем оборонно–промислового комплексу держави.

17 років підприємства, які працюють у системі виробництва товарів і послуг для оборонної промисловості, перебувають у занепаді. Уряд одностайно затвердив стратегію розвитку цього комплексу з відповідним планом і навіть механізмами розвитку ринків збуту оборонно–промислової продукції. Лише одне залишилося таємницею (можливо, вона комерційна): з яких джерел фінансуватиметься ця потрібна стратегія.