«Мазепа» вирушає у похід

03.04.2008
«Мазепа» вирушає у похід

Цьогоріч відомий фестиваль сучасного українського мистецтва «Мазепа–фест» розростається не лише в часі, а й у просторі. Якщо раніше п’ять років поспіль його учасники влітку «тусувалися» виключно на своїй малій батьківщині, у Полтаві, то тепер він уже 12 квітня стартуватиме з Харкова. Про це днями на прес–конференції у Полтаві повідомив незмінний директор фестивалю, народний депутат, голова обласної «Просвіти» Микола Кульчинський.

Він нагадав про те, що 12 квітня у світі вшановують не лише космонавтику, а й рок–музику. І у Всесвітній день рок–н–ролу на харківському стадіоні «Динамо» під егідою «Мазепа–фесту» зберуться кращі україномовні рок–гурти та їхні шанувальники. Організатори акції «Мазепа» в поході» не приховують: за підтримки тамтешнього «губернатора» Арсена Авакова вони прагнуть долучити до свого кола якомога більше самобутніх виконавців зі Сходу та Півдня України. Адже сучасний мистецький потенціал тієї ж Слобожанщини чи Донбасу величезний.

У цьому пан Микола переконався особисто, тільки–но повернувшись із Харкова, де відбувався перший тур відбіркових прослуховувань. За словами фундатора «Мазепа–фесту», його просто вразили як високий рівень виконавської майстерності місцевих гуртів, так і їхня патріотична налаштованість зорати непідняту цілину україномовного року у своєму краї.

Основне ж дійство фестивалю мистецтв цього року пройде 6—8 червня у Полтаві. До його організаційної та фінансової підтримки долучається Міністерство культури, але спонсорам все одно доведеться «покласти» на плечі не менше половини необхідної суми. Дводенному рок–марафону на Співочому полі, в якому вже зголосилися взяти участь «Танок на майдані Конго», «Крихітка Цахес» та інші, передуватиме «кіношна» і фольклорна частина програми у більш камерних залах. Вітчизняну кінокласику репрезентуватиме «Наталка Полтавка» з Наталею Сумською в головній ролі, а короткометражні студентські роботи фестивалю «Відкрита ніч», що їх привозить до Полтави Михайло Іллєнко, стануть родзинкою для поціновувачів авангарду. Вдалі експерименти з представленням кобзарського мистецтва дозволяють «мазепинцям» і цього року зануритися в глибини етномузики. Тож свою «страву» на фесті–2008 знайдуть найвибагливіші естети.