«Блокуємо і розтинаємо»

27.03.2008
«Блокуємо і розтинаємо»

Мінський ОМОН не пощадив навіть жінок. (Фото Рейтер.)

Ще напередодні масової акції 25 березня міністр внутрішніх справ Білорусі Володимир Наумов попередив, що опозиції не дадуть можливості пройти запланованим маршрутом — від площі Якуба Коласа до Національного театру опери та балету. Якимось дивом міністр уже здогадувався, що Мінськвиконком не дозволить маніфестацію. «Під час цієї акції буде застосовано трохи більше сил та засобів», — пригрозив Наумов.

Насправді ж «силу і засоби» влада почала застосовувати ще до початку акції, приуроченої до
90–річчя проголошення Білоруської Народної Республіки. Так, у вівторок у столиці та регіонах затримали 20 осіб, здебільшого активістів філій опозиційних організацій. А напередодні ввечері міліція вдерлася в майстерню відомого художника Олексія Марочкіна й вилучила всю «агітпродукцію», яку він готував для маршу — плакати, транспаранти. Самого ж митця засудили на п’ять діб — він буцімто голосно лаявся матом біля приміщення РУВС.

Саму ж площу Якуба Коласа оточила міліція, отож пройти на місце початку маніфестації було просто неможливо. Для такого випадку організатори акції мали запасний план — гуртуватися в колони неподалік, із боку площі Перемоги. Вочевидь про цей план знали і «силовики». Відтак тільки–но маніфестанти вишикувалися в колону, їх відразу взяв у щільне кільце спецназ. За кілька хвилин мітингуючі вирішили прорвати оточення. Не відразу, але їм це вдалося. Та перед колоною опинився ще один ланцюжок «людей у чорному». Знову спроба прорвати «кордон» — і знову вдала. Люди йдуть уперед, міліція лишається позаду. Проте вона виявилася хитрішою за опозицію: розірвані «ланцюги» за спинами мітингуючих з’єднувалися і таким чином дробили колону. Як тільки опір опозиції дещо послабився, і було задіяно обіцяні «силу та засоби», на перехрестя виїхали десять машин, заповнених омонівцями, і стали півколом. «Правопохоронці» отримали цілковиту свободу дій.

«Вони били і тягли в автобуси «все, що ворушиться», — скаржилася заплакана дівчина, якій вдалося вирватися з очеплення. Невдовзі прибули карети «швидкої допомоги». Як з’ясувалося пізніше, двох учасників акції було доправлено до шпиталів. Загалом під час операції затримано 88 осіб, зокрема й журналістів. Так, фотокореспонденту опозиційної газети «Наша Ніва» Андрію Ленкевичу сильно розбили обличчя. Потрапили під «гарячу руку» міліції й литовські телевізійники.

Та ж сотня демонстрантів, яка йшла у перших рядах, серед них і кореспондент «УМ», безперешкодно дійшла до «місця збору» і... провела мітинг. Це було досить сумне видовище. Кілька ораторів привітали всіх із Днем волі (тобто з 90–річчям республіки) і сповістили про звірства міліції. Що робити далі — ніхто не знав. Один із лідерів «Молодого Фронту» Павло Северинець на запитання «УМ» обурено констатував: «Об’єднана опозиція показала цілковиту нездатність підготуватися до такої важливої події».

Учора «на швидку руку» відбулися суди над затриманими. Почали з журналістів. Коли вер­стался цей номер «УМ», стало відомо, що Семену Печенку з «Нашої Ніви» присудили 15 діб буцегарні.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>