На «зважуванні» переміг Кличко

27.03.2008
На «зважуванні» переміг Кличко

Учора кияни допомагали демократам визначитися з вибором. (Фото Укрінформ.)

Процес

Біля виходу зі станції метро «Майдан Незалежності» стоїть урна. «Підходьте проголосувати», — закликають двоє дівчат, Марина та Діна. Люди беруть бюлетень, ставлять галочку навпроти прізвища і протискують бюлетень у щілину. У бюлетені — сім прізвищ, усі «помаранчеві»: Каськів, Кличко, Луценко, Омельченко, Пожи­ванов, Томенко, Турчинов. Нижній рядок відведений для тих, хто хоче запропонувати свій варіант.

Це «київський праймеріз» — акція, котру влаштував Комітет виборців України. КВУ поставив за мету визначити найбільш рейтингового кандидата від демократичних сил. «Якщо коаліція називає себе демократичною, то, звичайно, кандидата повинні затверджувати не дві сім’ї, які закриваються за якимись дверима, як зараз», — пояснив голова правління КВУ Ігор Попов. У Комітеті вважають, що коаліція має зважати на думку киян.

Кореспондент «УМ» вирішив допомогти дівчатам у проведенні опитування. Перший же чоловік, якому я запропонував бюлетень, спитав: «Де тут Черновецький?». Не знайшовши Леоніда Михайловича, чоловік махнув рукою і пішов геть. «Багато хто обурюється, що в анкеті нема Черновецького, — каже Марина. — Найбільше анкет — за Кличка, а другим, певне, буде Черновецький».

До урни підходить хлопець. Бере бюлетень і ставить галочку навпроти Омельченка. «А ще ви можете проголосувати за власного кандидата», — каже йому Діна. «Так чого ж ви одразу не сказали, я б своє прізвище написав», — підморгує хлопець. Каже, що підтримує Омельченка, бо він — «нормальний чоловік, господарник». В успішність Кличка не вірить. «Він не політик, він боксер», — каже Микола.

У симпатичних дівчат анкети розбирали, мов київські перепічки. Мені ж за п’ятнадцять хвилин вдалося роздати тільки чотири анкети. Перший бюлетень взяла білява жінка. Екземпляр виявився рідкісним: жінка проголосувала за... Тимошенко. Потім виявилося, що всього по Києву таких анкет було лише чотири. «З неї на Києві більше користі буде, ніж у Кабміні», — пояснила пані.

Коли дивлюся, поруч проходить народний депутат Ярослав Кендзьор. Парламентарій із зацікавленням бере анкету і ставить галочку навпроти Кличка. «Йому властива порядність, — пояснює свій вибір пан Ярослав, — це риса, яка дозволить сформувати хорошу команду. І чесність».

Результати

Після обіду Комітет виборців України оприлюднив підсумки опитування. Загалом у «праймеріз» узяло участь 6945 осіб. Перше місце прогнозовано завоював Віталій Кличко — 45,17%. Другим став Юрій Луценко — 8,89%, третім — Леонід Черновецький — 8,74%. У Комітеті порахували всі голоси, віддані за чинного мера, хоча й усвідомлюють, що демократичні сили не висуватимуть кандидатуру Леоніда Михайловича. КВУ додає, що це свідчення високого мобілізаційного потенціалу чинного мера.

Далі в рейтингу — Олек­сандр Омельченко (8,67%), Микола Томенко (8,42%) і Олександр Турчинов (7,22%). Позаду — Ми­хайло Поживанов (4,54%) і Владислав Каськів (2,46%). За інші кандидатури (Ка­теринчук, Тягнибок, Бондаренко, Пилипишин, Тимо­шенко тощо) висловилися загалом приблизно 0,5%.

Відсоток недійсних бюлетенів досить високий — 5,18%. Це ті, хто вказав власне прізвище, писав матюки або відповіді на кшталт «Я за Космос» або «Хочу заміж за молодшого Кличка».

 

ОЦІНКА СОЦІОЛОГІВ
«Усе може вирішитися в останній день»

Переможець на виборах мера Києва може визначитися в останній момент — у день голосування, тому не варто переоцінювати дані соціологів, попереджають... самі соціологи. «Соціологічне дослідження — це моментальна фотографія ситуації, яка є зараз, і робити якісь висновки передчасно», — заявила вчора на «круглому столі» науковий керівник фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна.

Вона нагадала, що на виборах–2006 більше половини киян хотіли нового мера, але понад 25% до дня виборів не визначилися з тим, за кого вони будуть голосувати.

За словами соціолога, «міфом №1» є твердження, ніби за Черновецького в 2006 році проголосували «бабусі». Більшість із тих, хто підтримав його кандидатуру, були молоді, заможні люди, котрі свідомо обирали банкіра.

Бекешкіна нагадала результати соцопитувань «Демократичних ініціатив», згідно з якими рейтинг Черновецького у вересні 2006 року становив 25%, у грудні — 9%, січні 2007–го після підвищення тарифів на житлокомунпослуги — 3,5%, у листопаді 2007–го — 14%. І зараз він ще більший — близько 20%.

За словами пані Бекешкіної, рейтинг Черновецького зріс завдяки грамотній роботі його команди, яка спрямована на сегмент малозабезпечених киян (а це близько 25% від загальної кількості всіх мешканців столиці). Згідно з результатами опитування, серед тих, хто одержує матеріальну допомогу з бюджету міста, 36% завдячують конкретно Черновецькому.

Науковий керівник фонду «Демократичні ініціативи» також відзначила, що в головного суперника чинного мера — Віталія Кличка — рейтинг є стабільним на рівні 20% із грудня 2006 року, і «перевага в 0,8% (над Черновецьким) — це несерйозно, це в межах статистичної похибки».

У свою чергу, генеральний директор представництва компанії TNS Sofres в Україні Микола Чурилов повідомив: згідно з даними їхнього опитування, 60% киян підуть на вибори. Водночас ті ж 60% вважають, що в результаті цих виборів нічого не зміниться.