Він і вона

26.03.2008
Він і вона

Мушарраф і Гілані (праворуч) на церемонії приведення нового глави уряду до присяги. (Фото Рейтер.)

У Пакистані закінчено формування нових владних структур за підсумками парламентських виборів 18 лютого, на яких перемогли опозиційні Пакистанська народна партія вбитої наприкінці минулого року екс–прем’єрки Беназір Бхутто та політична сила іншого екс–прем’єра Наваза Шаріфа. 19 березня новим спікером Національної асамблеї (парламенту) обрано висуванку цих сил Феміду Мірзу (до речі, ця жінка зовні неймовірно схожа на Беназір Бхутто). А позавчора, як уже повідомляла «УМ», парламент обрав новим прем’єр–міністром країни єдиного кандидата від ПНП та фракції Наваза Шаріфа — Юсуфа Разу Гілані.

Учора президент Пакистану Первез Мушарраф у президентському палаці в Ісламабаді привів Гілані до присяги. Церемонія тривала якісь п’ять хвилин.

Юсуф Раза Гілані був близьким другом та співробітником убитої Беназір Бхутто. «Стараннями» президента Мушаррафа він відсидів п’ять років у пакистанській в’язниці.

Першою справою, яку Гілані вже в іпостасі прем’єра зробив учора, було звільнення з–під домашнього арешту 14 суддів, включно з главою та членами Верховного суду Пакистану, яких вигнали з роботи та позбавили свободи пересування за протести проти порушень у ході президентських виборів у листопаді минулого року (переміг на тих виборах, як відомо, Мушарраф). Також учора після складання присяги Гілані закликав ООН провести незалежне розслідування вбивства Беназір Бхутто. А члени нової правлячої коаліції домовилися впродовж 30 днів ухвалити закон, яким звільнені Мушаррафом судді поновлюються на попередніх посадах.

Такі різкі зміни в країні, яка є головним союзником США в регіоні, та явне послаблення позицій президента Мушаррафа непокоять США. Цього тижня до Пакистану прибуде з «розвідувальним» візитом заступник держсекретаря США Джон Негропонте.

 

ДИВІТЬСЯ, ХТО ПРИЙШОВ

Новий прем’єр Пакистану Сайєд Юсуф Раза Гілані не належить, за його власним висловлюванням, до тих «хороших хлопців», які йдуть на компроміси та угоди з президентом Мушаррафом. Режим так і не зміг зламати Гілані за роки перебування в опозиції. Його шанують за це і в Народній партії, і в суспільстві. Цей високий чоловік із м’яким голосом має твердий, інколи навіть авторитарний, характер.

Він народився 9 липня 1952 року в Карачі, але його родина походить з провінції Пенджаб. Клан великих землевласників Гілані віддавна вважається політичними та духовними лідерами півдня цієї провінції. Дід та дядьки теперішнього прем’єра в 1940 році підписували декларацію про відділення Пакистану від Індії. Його батько займав міністерську посаду.

Юсуф Раза Гілані після закінчення факультету журналістики з 1978 року обіймав керівні посади в Мусульманській лізі, провідній на той час політичній силі країни. З 1985 року — депутат парламенту.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>