НОВИНИ ПЛЮС

25.03.2008

Новий прем’єр Пакистану

Учора Національна асамблея Пакистану обрала прем’єр–міністром країни Юсуфа Разу Гілані — соратника вбитої в грудні 2007 року Беназір Бхутто по Народній партії Пакистану. Як передає агенція «Рейтер», Гілані одержав 264 із 342 голосів. Його конкурент від Пакистанської мусульманської ліги Шодрі Первез Елахі дістав підтримку лише 42 парламентаріїв.

Президент Пакистану Первез Мушарраф приведе до присяги нового прем’єра — свого опонента — вже сьогодні.

Втрати США в Іраку

Американський патруль, який позавчора контролював південні квартали Багдада, наїхав на закладений фугас. У результаті вибуху загинули четверо військовослужбовців. Таким чином, за неофіційними даними, загальна кількість втрат США вбитими впродовж п’яти років інтервенції до Іраку перевищила 4000 осіб, більше 29 тисяч американських військовослужбовців отримали поранення.

Позавчорашній день в Іраку став одним із найкривавіших у цьому році. Було обстріляно з ракет та мінометів «зелену зону» в Багдаді, здійснено теракти в щонайменше шести інших місцевостях країни. Загальна кількість загиблих у неділю становить щонайменше 57 осіб. У місті Морул на півночі країни: терорист–самогубця атакував на автомобілі з вибухівкою пост іракської армії; 15 військовослужбовців загинули, 42 отримали поранення.

Падіння кіпрської «берлінської стіни»

Учора в столиці Кіпру — Нікосії — почався демонтаж стіни, яка розділяє місто на грецьку і турецьку частини. Цей мур часто порівнюють із колишньою Берлінською стіною. Вона була збудована впоперек вулиці Ледра ще 1958 року. Руйнація кіпрської лінії поділу стала можливою завдяки початку діалогу між лідерами грецької та турецької частин країни.

Папа Бенедикт XVI: «Мир вашому дому»

У Пасхальну неділю у Ватикані під дощем відбулася урочиста меса за участі десятків тисяч прочан. Папа Римський Бенедикт XVI привітав християн світу з Великоднем на 63 мовах, зокрема й українською, та виголосив традиційне звернення Urbi et Orbi («Місту і світу»), в якому закликав до пошуків миру в таких проблемних регіонах світу, як Дарфур, Сомалі, Близький Схід та Тибет.

Також на Великдень у багатьох містах світу відбулися демонстрації проти воєн в Іраку та Афганістані й насилля китайської влади в Тибеті. Пацифісти традиційно влаштовують такі заходи на Пасху впродовж останніх 50 років. Найбільш людні виступи відбулися в містах Німеччини. А в Брюсселі близько 500 демонстрантів намагалися подолати огорожу штаб–квартири НАТО, протестуючи таким чином проти військової операції в Афганістані. Бельгійська поліція заарештувала приблизно 150 осіб.

Великдень і зима прийшли разом

У Західну Європу повернулася зима. Снігопади, яких не спостерігалося навіть у лютому, паралізували Кастилію, Наварру, Галісію, Країну Басків та інші регіони півночі Іспанії. Приблизно 3,5 мільйона іспанців змушені були відмовитися від пасхальних поїздок чи застрягли у снігових заметах. Подібна ситуація спостерігається і на півночі Франції, де паралізовано рух у районі міст Лілль, Кале, Брест. Упродовж зими в Англії не було снігу, і лише тепер Лондон опинився під білою ковдрою. У Голландії морози знищили значну частини славетних тюльпанів.

Примхи політиків

Демократична партія албанців, найбільша політична сила албанців Македонії, вирішила повернутися до складу правлячої в Македонії урядової коаліції. Таким чином відпала потреба проводити дострокові парламентські вибори у країні.

Албанці десять днів тому вирішили вийти з урядової коаліції на знак протесту проти відмови уряду Македонії визнати незалежність Косова та надати албанцям Македонії ширші автономні права. Вони вирішили повернутися в коаліцію після досягнення домовленості з урядом із другого питання.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>