Три літери для України

25.03.2008

Після зустрічі з президентом США Джорджем Бушем, який відвідає Україну 1 квітня, Президент Ющенко вилетить до Бухареста. Як відомо, у столиці Румунії 2—4 квітня пройде саміт глав держав і урядів країн–членів НАТО, на який наша держава покладає великі надії. «Україна повинна, безумовно, приєднається до ПДЧ на цьому саміті», — заявив міністр закордонних справ Володимир Огризко на брифінгу минулої п’ятниці, по завершенні засідання Ради національної безпеки й оборони.

Як повідомив міністр, приєднання України до Плану дій щодо членства в Північноатлантичному Альянсі (ПДЧ) — це «консолідована позиція керівництва держави». На засіданні РНБО, за словами Огризка, були обговорені питання з координації подальшої роботи в цьому напрямі. Зокрема, йшлося про взаємодію різних органів державної влади «як по горизонталі, так і по вертикалі для досягнення поставленої мети». Також на Радбезі порушувалося питання про більш ефективне інформування населення про НАТО (до речі, як повідомила вчора народний депутат Ірина Геращенко, комітет Верховної Ради з питань європейської інтеграції розробляє програму інформування населення України про НАТО на 2008—2011 рр.).

За інформацією «УМ» з добре поінформованих джерел, сподівання України отримати в Бухаресті «добро» на приєднання до ПДЧ мають підстави, адже це прагнення підтримують уже 24 із 26 країн–членів НАТО. Зокрема, змінила гнів на милість Іспанія. Тож тепер противниками (але вже не категоричними) євроатлантичних прагнень України у НАТО залишаються тільки Франція і Німеччина.

Раніше, з огляду на те, що члени Альянсу не могли досягнути консенсусу з цього питання, з боку скептиків лунали сумніви в шансах «українського питання» на квітневому саміті в Бухаресті.

 

ДО РЕЧІ

Сьогодні в Брюсселі перебуватиме з офіційним візитом міністр юстиції Микола Оніщук. Як повідомляє УНІАН із посиланням на прес–службу Міністерства юстиції, в ході візиту передбачаються консультації з політико–правових питань співробітництва України з НАТО.