«Соболі» — вандали

19.03.2008

Нагадаємо, що найбільш безпрецедентний в Україні прояв печерного вандалізму стався 10 лютого поблизу райцентру Нижньогірське. Тоді вночі невідомі розтрощили майже всі (від 220 до 270) кам’яні надгробки на тутешньому кримськотатарському цвинтарі. Навіть єдиного сторожа — собаку — не пошкодували.

Міліція одразу ж порушила кримінальну справу за фактом наруги над могилами. Відтоді про перебіг слідства ані пари з вуст. І лише на позавчорашній прес–конференції в Сімферополі очільник МВС Юрій Луценко повідомив, що у скоєнні злочину підозрюють людей, пов’язаних із козачим підрозділом «Соболь». «Вкрай складно встановити їхню провину. Вони там (мається на увазі смт. Нижньогірське. — Авт.) щось святкували серед своїх», — зазначив міністр.

Частину підозрюваних навіть уже затримано. Щоправда, за причетність до інших кримінальних справ. Яких саме, міністр не уточнив. У місцевих же медійників на слуху минулорічна рейдерська атака на протитуберкульозний санаторій в Алупці «Гірське сонце». Тоді озброєні саперними лопатками та обрізками арматури нападники до смерті забили 18–річного сторожа Дениса Кузьменка. Виявляється, серед злочинців були і козаки так званої сімферопольської отаманської сотні «Соболь».

Прикметно, що сама сотня входить до кримського регіонального відділення ВБКВ (Великого братства козачих військ на чолі з отаманом генерал–лейтенантом Нікітіним, який мешкає в місті Раменське Московської області. — Авт.). Власне кажучи, кримський «Соболь» і раніше не вирізнявся добропорядністю. Принаймні у міліцейських хроніках його члени неодноразово згадувалися лише з негативного боку.