Простріл без попередження

18.03.2008
Простріл без попередження

Лариса Коломієць: «Радикуліт треба лікувати комплексно». (Фото автора.)

Дедалі вразливіша молодь

— Ларисо Анатолійовно, розкажіть, будь ласка, звідки в людини береться радикуліт?

— Основною причиною виникнення радикуліту є остеохондроз хребта. Остеохондроз, на жаль, виникає дуже рано, до 25 років ми вже бачимо серйозні зміни на знімку. Чому він з’являється? Захворювання переважно генетично закладено в людині. У когось клінічні прояви остеохондрозу виникають достатньо пізно, а хтось начебто і веде здоровий спосіб життя, але все одно страждає від остеохондрозу в молодому віці. Пусковим механізмом виникнення радикуліту можуть бути травма, запалення, переохолодження.

— За якими ознаками хворий може зрозуміти, що йому слід звертатися до фахівця й лікуватися від радикуліту?

— Перший симптом — це біль у спині. Пізніше може бути розповсюдження болю у кінцівки, в залежності від локалізації процесу.

— Людям якого віку найчастіше дошкуляє це захворювання?

— Якщо раніше це були люди віком 40—50 років, то зараз — це достатньо молоді люди, віком від 20 до 30 років. Звичайно ж, мають значення спосіб життя і спеціальність людини. Якщо людина займається важкою фізичною працею, у неї дуже часто спостерігаються зміни у міжхребцевому диску: диски зношуються, з’являються грижі дисків, які супроводжуються клінічними проявами хвороби. Також перед цією хворобою вразливі люди, які займаються розумовою працею, зранку до вечора сидячи за столом в офісі. Адже коли ми сидимо, виникає велике навантаження на хребет, особливо на попереково–крижовий відділ.

Без кардіограми не розібратися

— Чому в однієї людини «стріляє» поперек, в іншої з’являється сильний біль у шиї, а обом ставлять діагноз «радикуліт»?

— Тому що радикуліт — залежно від рівня ураження хребта — буває декількох видів: грудний, попереково–крижовий, може бути поєднання декількох видів, наприклад: шийно–грудний, грудно–поперековий, шийно–плечовий. Будь–який початок хвороби — це біль у ділянці хребта. Якщо це шийний відділ — то біль у шиї, якщо грудний — у ділянці грудної клітини. Якщо в подальшому хвороба розвивається, біль розповсюджується зонами інервації уражених корінців. Узяти хоч би шийний відділ. Якщо це верхні шийні корінці, біль розповсюджується на голову. До речі, дуже часто від цього страждають молоді люди. Якщо запалення охоплює нижні шийні корінці, біль розповсюджується на руку. А далі, окрім болю, додаються ще й нейротрофічні зміни, тобто зміни у зв’язках і м’язах (людині важко рухатися, у неї порушується координація, зменшуються в об’ємі м’язи). Що ж стосується грудного радикуліту, то у чистому вигляді він трапляється дуже рідко. Тому перш ніж поставити діагноз «грудний радикуліт», ми намагаємося виключити запалення легенів, хворобу серця, подивитися кардіограму.

— А навіщо кардіограма, якщо болить спина?

— Дуже часто пацієнт приходить і каже: «Лікарю, у мене болить під лівою лопаткою, я знаю — це радикуліт», а насправді це все–таки хвороба серця, зокрема приступ стенокардії, який у народі називають «грудною жабою». Попереково–крижовому радикуліту властивий простріл, далі з’являється постійний ниючий біль, а потім, як ускладнення — стан, коли біль розповсюджується на ногу, частіш за все страждає сідничний або боковий шкірний нерв стегна, залежно від локалізації корінців.

— Яким чином пацієнт може позбутися болю й інших «спецефектів» при радикуліті? Чи існують ефективні медикаменти, здатні перемогти це захворювання?

— Кожна поважаюча себе людина при перших симптомах обов’язково має звернутися до невропатолога. Займатися самолікуванням — собі дорожче. Звісно, при нападі гострого радикуліту без медикаментів не обійтися. Але проблема в тому, що сучасні ліки можуть лише зняти біль, а не усунути причину його виникнення. Якщо радикуліт зумовлений віковими змінами і підтверджений знімком, ми рекомендуємо препарати групи хондропротекторів. Це ліки, які покращують метаболічні, енергетичні, обмінні процеси в міжхребцевому диску, в суглобах і тим самим призупиняють процес остеохондрозу. Також ми рекомендуємо препарати кальцію для жінок, в яких почалася менопауза. Медики схвалюють і застосування методів нетрадиційної медицини. Наприклад, для лікування радикуліту широко використовують голкорефлексотерапію та мануальну терапію. Але головне — це попередження, або профілактика хвороби. Як профілактику ми рекомендуємо не чекати, поки з’явиться біль, а щоденно виконувати зарядку. Існує певний комплекс вправ для зміцнення поздовжніх м’язів спини. Коли ці м’язи добре розвинені, то беруть на себе частину функцій хребта і трохи розвантажують його. Також ми рекомендуємо плавання взимку і влітку, адже плавання дуже корисне для хребта.

Наталія Гончаренко

 

ДОВІДКА «УМ»

Слово «радикуліт» походить від латинського radix — «корінь».

Цим терміном прийнято позначати запалення нервових корінців, які виходять зі спинного мозку. Вважається, що приблизно у 95% випадків радикуліт — прояв остеохондрозу, у 5% випадків — результат застарілої травми хребта, хвороб внутрішніх органів, запальних уражень хребта, суглобів, пухлин периферійної та нервової систем. Спричинити напад радикуліту можуть: стрес, інфекція, порушення обміну речовин, підняття важких предметів та різкі рухи.

 

ВАРТО ЗНАТИ

Лікарі вчать хворих на радикуліт правильно піднімати важкі предмети, як це робить штангіст. Головне правило: опір на ноги і рівна спина. Спортсмен не відриває штангу від підлоги різко, одним рухом, тому що так можна надірвати спину. Важкоатлет ніколи не піднімає вантаж на прямих ногах, нахиливши корпус уперед. Він присідає, зігнувши ноги в колінах, і поступово випростовується, залишаючи спину прямою.